Publicitat
Publicitat

Els professionals de la infermeria demanen més competències

La ministra de Salut ha escoltat les demandes del col·lectiu, que reclama poder fer més tasques de les que actualment estan reconegudes

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers d'Andorra (COIA) ha reivindicat el seu paper durant la Diada d'Infermeria 2015, que té lloc aquest dimarts 12 de maig. La jornada ha estat inaugurada per la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, i la presidenta del COIA, Mònica Duran. La presidenta ha demanat, en nom de tots els professionals de la infermeria, que se'ls reconeguin més competències, perquè "tenim una llei que està totalment obsoleta que sols ens permet prendre atenció, fer alguna cura, alguna extracció de sang, i la infermeria va més enllà, se'ns ha de reconèixer legislativa i econòmicament". Per la seva banda, la nova ministra de Salut ha volgut mostrar el seu suport i s'ha compromès a millorar les expectatives professionals del col·lectiu.

Amb el lema 'Les infermeres, una força per al canvi: eficaces en cures, eficients en costos', el Col·legi d'Infermeres i Infermers d'Andorra ha celebrat la Diada d'infermeres i llevadores 2015. La presidenta del Col·legi, Mònica Duran, ha explicat que l'objectiu d'aquestes jornades és "reivindicar el nostre paper perquè som eficients i eficaces a l'hora de treballar i el valor de les infermeres està infrautilitzat".

L'actual llei que regula la professió es va aprovar l'any 1986, i els professionals de la infermeria consideren que "està totalment obsoleta", ja que a hores d'ara la seva feina està centrada especialment en fer atencions, cures o extraccions de sang. En aquest sentit, Duran ha demanat que se'ls reconeguin les competències i els coneixements a nivell legal i econòmic, ja que "les nostres capacitats ens permeten fer moltes més tasques de les que actualment estan reconegudes".

La ministra aposta per un major diàleg amb el col·lectiu

Per la seva banda, la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha mostrat la seva "admiració" cap al col·lectiu d'infermers i llevadores, i els ha traslladat la seva intenció de mantenir converses amb ells i potenciar el diàleg amb el Ministeri. De fet, el proper mes de juny ja hi ha programat un encontre entre la ministra i el COIA per escoltar les seves inquietuds i necessitats.

Ferrer ha explicat que una de les prioritats del Ministeri de Salut és "adoptar un pla de salut que contempli les accions que s'han de portar a terme, entre elles temes com la salut mental o la fibromiàlgia".

Al voltant de 50 professionals han participat en les diferents activitats organitzades per celebrar la Diada de les infermeres i les llevadores 2015, com ara tallers, conferències, una taula rodona o la presentació del llibre '25 anys d'història de l'Escola d'Infermeria de la Universitat d'Andorra'.