El programa de detecció precoç del càncer de mama permet trobar tres casos des del gener

De les 5.389 dones en edat elegible que poden participar, 1.789 ja s'han fet la mamografia

Amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, que se celebra aquest dilluns 19 d'octubre, el ministeri de Salut ha volgut recordar la importància de la detecció precoç d'aquesta malaltia per garantir més possibilitats de curació. A Andorra, igual que a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública. El mes de gener d'enguany es va iniciar la setena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama, una ronda que, com és habitual, té una durada de dos anys i s'allargarà fins al desembre del 2021. D'aquesta manera, de les 5.389 dones en edat elegible que poden participar en el programa, 1.789 ja s'han fet la mamografia i s'han pogut detectar tres càncers d'aquest tipus. Des de la primera ronda de cribratges s'ha detectat un total de 109 persones afectades per aquesta patologia. 

Des del ministeri de Salut recorden que, a més, des d'aquest gener s'ha ampliat la franja d'edat del grup diana a qui s'adreça aquest programa. Si en les anteriors convocatòries s'hi incloïen les dones d'entre 50 i 69 anys, a partir d'ara el grup s'eixampla fins als 74 anys. La modificació es va adoptar gràcies a les recomanacions recollides en la darrera avaluació del comitè director.

Per participar en el cribratge, les dones seran contactades per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada realitzada, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys són convocades de nou per fer una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s'informa la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents

Finalment, les autoritats sanitàries destaquen que tots els centres radiològics del país participen en el programa, i que en cas de desacord dos radiòlegs independents dirimeixen per consens. A més, durant els mesos de més impacte de la pandèmia van haver-se de reprogramar les mamografies previstes, però gràcies a l'esforç dels centres radiològics s'han pogut dur a terme durant els mesos d'estiu. 

Per a més informació, el programa ofereix el telèfon d'atenció directa 867.785, que està operatiu de dilluns a divendres, de les 10 a les 13 hores, excepte festius.