El propietari dels terrenys per a la plataforma de Soldeu donarà el dret de superfície per 99 anys

El projecte tindrà un cost de 23 milions d'euros

El projecte per millorar l'arribada de la pista de l'Avet de Soldeu i dotar el poble d'un nou aparcament tira endavant, malgrat que hagi estat el detonant pel qual l'accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, hagi demanat dissoldre la societat Nevasa. El comú de Canillo presentarà el projecte públicament aquest mateix dijous a la tarda al Palau de Gel.

El conveni que s'està a punt de tancar entre el comú de Canillo, Ensisa i el propietari dels terrenys de Soldeu on s'ha de construir una plataforma i un aparcament, preveu la figura de l'ús de superfície, un dret que el privat cedirà durant 99 anys a Ensisa. Segons fonts pròximes a la negociació, s'ha optat per aquesta via perquè el propietari i màxim responsable del grup Calbó, Josep Areny, no estaria disposat a fer una cessió anticipada de terreny i per assegurar-se que no es construeixi sobre de la plataforma. Ensisa, que és qui es farà càrrec de les obres, pagarà simbòlicament un euro anual pel dret de superfície.

Els treballs tenen un cost de 23 milions d'euros, i per tal de fer-hi front, els accionistes d'Ensisa -el comú de Canillo i Crèdit Andorrà- hauran de fer una ampliació de capital de 5 milions d'euros cadascun.

La declaració d'interès nacional del projecte que ha dut a terme el Govern permetrà accelerar els treballs, ja que d'aquesta manera s'autoritza que la plataforma pugui cobrir el riu. Pel que fa a l'aparcament, de 500 places, estarà situat per sota de l'actual pàrquing descobert de Soldeu, i el seu accés es farà pel mateix vial. Tot i estar situat en terreny privat dins d'aquest dret de superfície, el nou aparcament serà d'Ensisa, i la societat el podrà donar en concessió a un tercer.

El conveni que s'està acabant de negociar també preveu sancions disuassòries per tal que cap de les parts puguin construir cap infraestructura, ni provisional ni definitiva, sobre de la plataforma, ni fer-hi cap activitat que suposi un benefici econòmic. Només s'hi permetran instal·lar els elements necessaris per a dur a terme les competicions. Un cop hagin passat els 99 anys, el conveni també estableix que el propietari podria retirar la plataforma però està obligat a mantenir l'accés a les pistes i com a mínim mantenir l'amplada del pont actual.