Societat 27/11/2018

Una propina de 100.000 euros a París va destapar el 'cas PDVSA'

Va suposar l'inici el 2010 de la investigació a Andorra al conegut com 'grup Salazar'

Efe
3 min
Un treballador d’una gasolinera de l’empresa estatal de petroli a Caracas.

MadridUna "propina per serveis prestats" de 99.980 euros a un treballador d'un hotel de París va suposar l'inici el 2010 de la investigació a Andorra al conegut com 'grup Salazar', un conjunt de veneçolans relacionats amb l'exministre d'Energia Rafael Ramírez investigats per l'espoli a la petroliera PDVSA.

La justícia veneçolana detalla el germen de la investigació andorrana en les peticions d'extradició, a les quals ha tingut accés EFE, d'alguns d'aquests investigats com el exviceministre d'Energia Nervis Villalobos i Luis Mariano Rodríguez Cabello, tots dos a Espanya pendents que es resolguin les peticions de lliurament al país sud-americà.

Un altre dels investigats a Espanya relacionats amb aquest cas és José Ramón Sánchez Rodríguez, excomptable de PDVSA, l'extradició ha rebutjat aquest dimarts l'Audiència Nacional per por que sigui sotmès a un tracte degradant si és traslladat a Veneçuela.

Aquest país acusa el 'grup Salazar' d'haver desviat milions d'euros de la petroliera estatal quan l'empresa pública va ser presidida per Ramírez (de 2004 a 2014), que va ser representant de Veneçuela davant l'ONU, es va exiliar, ara està en parador desconegut i va denunciar ser víctima d'una persecució política del règim de Nicolás Maduro.

Segons les autoritats veneçolanes, la investigació d'una batlle d'Andorra que ha acabat amb el processament de 29 persones (entre elles Villalobos), que suposadament van amagar comissions il·legals de PDVSA a Banca Privada d'Andorra (BPA), es va iniciar el 7 d'abril de 2010 arran d'una sol·licitud d'informació feta per l'organisme francès contra el blanqueig de capitals, el Tracfin.

En ella, el Tracfin demanava a Andorra que investigués una transferència bancària de gairebé 100.000 euros realitzada des d'un compte del Principat a favor d'un treballador d'un hotel a París el 23 de novembre de 2009 per la societat Highland Assets Corp i amb el concepte de "propina per serveis prestats".

La documentació lliurada a Espanya per Veneçuela continua explicant que aquesta empresa era una "societat instrumental panamenya creada per BPA Serveis" representada per Rodríguez Cabello i que el "beneficiari dels fons i havers del compte bancari" des de la qual es va fer la transferència era Diego Salazar Carreño, un altre cosí de Ramírez que dona nom al grup i que està detingut a Veneçuela.

Afegeix que de la investigació andorrana s'extreu que Salazar i "el seu grup" des de 2006 al 2012 (Chávez va morir al març de 2013) van realitzar un conjunt de transferències entre persones i empreses fent servir "nombrosos comptes" a Andorra per "transferir altes quantitats de diners "i ocultar la titularitat real dels fons.

La majoria d'aquestes persones, diu, eren de nacionalitat veneçolana, mentre que les societats "que van ser utilitzades per transferir els fons des del Principat d'Andorra i/o altres països, són majoritàriament de Panamà, Belize o les Illes Verges Britàniques".

Segons la justícia veneçolana, "la suma d'aquestes transferències electròniques efectuades cap al Principat d'Andorra sumen aproximadament uns 1.350 milions entre dòlars americans i euros".

"Aquestes quantitats de diners que van circular internacionalment –diu Veneçuela– tindrien presumptament un origen delictiu, ja que procedien d'actes de corrupció principalment de l'erari públic de l'Estat veneçolà, en els quals van participar funcionaris, com és el cas de contractes sobrevalorats en matèria d'assegurances i els emprenedors serien empreses públiques veneçolanes".

En el cas de Highland Assets Corp, el document detalla que entre 2011 i 2012 cinc empreses xineses li van efectuar pagaments per 154 milions de dòlars per "diversos contractes d'assessorament" entre les empreses asiàtiques i l'empresa veneçolana Inverdt, relacionada amb Salazar i Rodríguez Cabell.

Segons Veneçuela, "les empreses xineses que contracten l'assessorament no ho fan a un pressupost que detalli els conceptes de la contraprestació, sinó que el total abonat per cada empresa es correspon a un percentatge del 10 o el 15 per cent" de contractes d'obra obtinguts per aquestes empreses i relacionats amb l'extracció de petroli, un sector que controlava PDVSA.

Aquests contractes, detalla, es van subscriure en el marc del conegut com "pla gran volum" subscrit entre la Xina i el govern de Chávez el 2010 i pel qual va aconseguir finançament milionària del gegant asiàtic a canvi de petroli.

stats