El raonador del ciutadà, en una trobada que debat el papers dels 'ombudsman' en una societat oberta

Vila participa a Brussel·les en l'assemblea general de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, que s'allarga fins a dimecres

El raonador del ciutadà, Marc Vila, participa des d’aquest dilluns i fins dimecres a Brussel·les, en l’assemblea general de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI). Les jornades porten per títol 'L’ombudsman en una societat oberta i participativa' i coincideixen amb la celebració del 40è aniversari de l'IOI.

Aquest dilluns es desenvolupa l’assemblea general de la secció europea de l’entitat, que aplega els defensors dels drets de la ciutadania de 48 països europeus. I al vespre, tindrà lloc la cerimònia commemorativa dels quaranta anys de l'IOI. Dimarts, la sessió inaugural anirà a càrrec de la presidenta del senat belga, la diputada valona, Christine Defraigne. Durant la jornada, es tractaran amb profunditat diverses qüestions vinculades amb l’exercici de la tasca de l’'ombudsman', com ara l’accés a la informació i la transparència, a càrrec del síndic de greuges irlandès i president de l'IOI, Peter Tyndall, amb les aportacions de diverses experiències viscudes en l’àmbit europeu i un debat final entre els participants.

Si en alguna cosa coincideixen el gruix dels integrants de l'IOI és en la necessitat de les institucions de l’'ombudsman' europees d’esdevenir un catalitzador per impulsar la participació ciutadana. Aquest serà el tema que centrarà el debat de dimarts a la tarda, presentat pel defensor del poble d’Austràlia Occidental i segon vicepresident de l'IOI, Chris Field, i que serà il·lustrat per les experiències impulsades a Estònia, Àustria i Holanda.

Finalment, el dimecres 3 d’octubre, la sessió final de treball tractarà del paper dels 'ombudsman' com a garants dels tractats internacionals.

Al final d'aquest congrés internacional, es presentarà oficialment l'informe del fòrum ciutadà 'Make my administration', que conté les recomanacions de 50 ciutadans per millorar l'administració, que van ser recollides en el fòrum ciutadà organitzat pel mediador federal belga el 22 i 23 de setembre.

La propera trobada del raonador del ciutadà, Marc Vila, amb els seus homòlegs serà el mes de novembre a Andorra. En aquesta ocasió amb els integrants de la Federació Iberoamericana dels Ombudsman (FIO). La FIO treballa en xarxa en quatre grans àrees d’acció: dones, infància, comunicació i migracions. A l’espera de saber quina serà la temàtica central de la trobada andorrana, es calcula que es desplaçaran fins a Andorra més de cent persones, en representació de 24 països iberoamericans.