Societat 11/05/2015

A la recerca d'una nova imatge per al Pas de la Casa

El Govern i el Comú d'Encamp posaran en marxa un pla pilot de millora urbana al Pas de la Casa abans d'acabar l'any. Aquest dilluns ha començat un 'workshop' que ha de determinar quines accions necessita el nucli per millorar el seu entorn

Ana
3 min
Un moment de la inauguració del 'workshop' / G.LL.T.

El Pas de la CasaEl Govern i el Comú d'Encamp impulsaran "d'aquí a final d'any" una prova pilot per tal de millorar alguns aspectes que afecten el paisatge i l'urbanisme del Pas de la Casa. Així ho ha donat a conèixer aquest dilluns al matí el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, durant la inauguració del 'whorkshop' 'Intervenir sobre el paisatge europeu transfronterer: claus per a l’ordenació del territori i la integració paisatgística', que ha començat aquest dilluns a la localitat fronterera. De fet, les conclusions que s'extreguin d'aquesta trobada, en què hi participen estudiants del màster en Intervenció i gestió del paisatge i del patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i també alumnes de la facultat d’Arquitectura de la Universitat de Pescara-Chieti (Itàlia), s'utilitzaran per tal de realitzar aquesta millora integral del Pas de la Casa. Aquest projecte ha d'anar en paral·lel a la millora del peu de pistes, una acció, però, que depèn de SAETDE, i que des del Comú confien que estigui encarrilada abans del final de mandat.

El pla pilot es posarà en marxa aquesta temporada d'hivern i, tal com ha detallat Torres, incidirà, per exemple, en "l'embelliment de rotondes" o de zones centrals del poble on "s'hi podrien plantar avets". També es vol "crear un enllumenat específic per a la temporada d'hivern, tal com fan moltes ciutats amb els llums de Nadal".

També es vol "provar algun tipus de mobiliari urbà que s'adapti a les condicions climàtiques del Pas", ha afegit el ministre. La prova pilot s'implementarà abans de final d'any amb l'objectiu que el projecte de millora integral del Pas de la Casa es posi en marxa l'any que ve. De fet, Torres ha assegurat que el Govern "ja destinarà recursos del pressupost de l'any que ve per tal de poder-ho fer realitat".

El projecte a peu de pistes, "abans d'acabar el mandat"

En paral·lel a aquest pla de millora al nucli fronterer, les institucions segueixen a l'espera que SAETDE els faci arribar un esborrany del projecte per tal de millorar el peu de pistes del poble. Això comportarà l'enderroc d'algunes edificacions de l'estació d'esquí per tal de millorar la connexió entre les pistes i els carrers de l'entorn. En aquest sentit, el cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, no ha pogut oferir més novetats respecte aquesta qüestió, però s'ha mostrat confiat que el projecte estarà definit "abans d'acabar el mandat".

Precisament el 'workshop' que ha començat aquest dilluns ha de permetre als estudiants elaborar una diagnosi sobre la situació del Pas de la Casa i plantejar possibles solucions per tal de millorar l'ordenació i la integració paisatgística, i que això permeti una millor gestió dels patrimonis paisatgístics, ambientals i culturals del Pas i del territori que l'envolta.

Tant Mas com Torres han constatat que "el Pas de la Casa necessita un canvi", i més tenint en compte que és una de les dues úniques portes que té el país i molts cops "l'únic que veuen d'Andorra els visitants", segons Mas. Torres, mentrestant, ha constatat que "el ràpid creixement del comerç i l'hosteleria experimentat a partir de la creació de les primeres pistes d'esquí va dur a la zona un desenvolupament ràpid i sovint incontrolat", un fet que ha comportat "el deteriorament de la qualitat dels mitjans tant urbà com paisatgístic".

Tallers sobre el paisatge a la tardor

Més enllà d'ajudar a definir aquest projecte integral de millora, les conclusions d'aquest 'workshop' s'exposaran en els tallers del paisatge organitzats pel Consell d'Europa i que tindran lloc a Andorra la propera tardor. L’objectiu d'aquest projecte és proposar claus interpretatives del paisatge transfronterer a Europa, a partir de la identificació d'alguns elements que caracteritzen el paisatge de frontera, així com presentar propostes concretes d'intervenció sobre aquest tipus de paisatge.

Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que també ha assistit a la inauguració, ha posat en relleu el fet que Andorra va subscriure l'any 2000 el Conveni Europeu del Paisatge i que, des d'aleshores, el Principat "ha estat molt actiu en aquesta matèria". La ministra ha assegurat que el Govern té "una preocupació real per millorar l'atractiu del Pas de la Casa" i s'ha mostrat confiada que el 'workshop' serveixi per obtenir "un bon projecte que posi de relleu les qualitats del Pas de la Casa i permeti millorat tot el millorable, especialment el paisatge".

stats