Societat 25/03/2020

Recomanacions per conviure amb el coronavirus

Mesures tant per contagiats, per pesones amb discapacitat i per diferents àmbits de la societat, com en els serveis d'alimentació

Ara Andorra
4 min
Una nena i la seva mare es renten les mans

Andorra la VellaNo sortir de casa, utilitzar una habitació separada o mantenir una distància de com a mínim un metre i mig són algunes de les recomanacions d'aïllament domiciliari per a les persones amb coronavirus. A través de les xarxes socials, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ha publicat una sèrie de mesures i recomanacions per tal de millorar la convivència amb persones amb coronavirus. Unes d'aquestes mesures és que s'ha de netejar l'habitació del contagiat amb lleixiu o que s'han de rentar els coberts a alta temperatura, preferiblement amb el rentavaixella.

A banda de les recomanacions pels contagiats, també n'ha facilitat un llistat per la resta dels membres del domicili, com per exemple utilitzar guants i mascareta, rentar-se les mans o desinfectar amb freqüència tot allò que el malalt hagi pogut tocar en zones comunes. A més, també recomana que sigui una única persona la qui proporcioni atenció al pacient.

Per tal de tenir cura de la salut d'un mateix, el SAAS també explica que s'ha de beure aigua amb abundància, fer exercici i mantenir el contacte amb amics i familiars per internet o per telèfon per mantenir un bon nivell de benestar.

Recomanacions per a persones amb discapacitat

En la mateixa línia, el Govern també ha establert diverses recomanacions per a persones amb discapacitat entre les quals demana utilitzar guants d'un sol ús en cas d'utilitzar productes de suport per la mobilitat i també netejar aquests productes abans de sortir de casa. A més, recomana utilitzar roba de màniga llarga per garantir la sensibilitat en el cas de persones amb discapacitat visual. Aquestes mesures se sumen a les bàsiques recomanades per tothom com les de mantenir una distància mínima, rentar-se les mans o sortir únicament per fer gestions de primera necessitat.

Recomanacions del Govern per a les persones amb discapacitat. / GOVERN

Noves mesures aprovades pel Govern

D'altra banda, el Govern també ha decretat tot un seguit de mesures excepcionals i de recomanacions per fer front a la infecció pel coronavirus en diferents àmbits de la societat. Tal com surt publicat aquest dimecres al BOPA, les noves mesures són efectives des d'aquest mateix dimecres. En aquest sentit s'han publicat una quinzena de decrets, els quals fan referència a noves mesures per a empreses de repartiment d'alimentació a domicili o a establiments del sector alimentari amb servei directe al públic. En tots dos casos, s'incideix molt en la higiene i en criteris de desinfecció. A més, recomana als repartidors mantenir la distància de seguretat i facilitar pagaments en línia o per TPV. En aquest sentit, també s'informa de com evitar que els aliments puguin ser una font de transmissió.

D'altra banda, s'han establert noves mesures en relació al maneig de residus de persones confinades i infectades i recomanacions per tenir cura dels gossos domèstics de persones aïllades, els quals s'hauran de desinfectar abans i després d'estar al carrer.

Pel que fa als protocols de neteja destinats als centres sanitaris mèdics i no mèdics, es recomana netejar de forma rutinària tot el material i les superfícies i també s'especifica amb quins productes fer-ho. A més, estableix que en l'àmbit sociosanitari hi poden haver reubicacions de recursos humans i de persones residents. De la mateixa manera, els decrets estableixen recomanacions addicionals per als centres mèdics especialistes i sobre l'ús adequat de les mascaretes. En l'aspecte mèdic, des del Govern es demana a totes les oficines farmacèutiques que posin a disposició del ministeri de Salut totes les unitats dels medicaments que continguin hidroxicloroquina i cloroquina que disposin.

Uns altres decrets acorden noves recomanacions per a la població que resta confinada, per les persones que estan en aïllament domiciliari per indicació mèdica. Finalment, quant als centres residencials d'infància i adolescència, se suspenen les visites als centres, els permisos de visita i les activitats professionals de persones que provinguin de l'exterior.

stats