Societat 07/01/2021

Reducció considerable del trànsit entre Andorra i l'Alt Urgell en el primer dia de confinament municipal

Fàbrega defensa que quan es torni a aplicar un tancament comarcal al país veí cal que es torni a incloure el Principat

Acn
2 min
La frontera hispanoandorrana. / ACN

La Seu d'UrgellL'entrada en vigor del confinament municipal a Catalunya s'ha traduït en un descens considerable del volum de vehicles que han circulat durant les primeres hores d'aquest dijous per la frontera que separa l'Alt Urgell i Andorra. Cal tenir en compte que des del 21 de desembre aquests dos territoris s'havien assimilat en termes de mobilitat, funcionant a la pràctica com una única àrea. L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha dit que en aquest període "no s'ha vist un empitjorament de les dades sanitàries" ni a la comarca ni al Principat. Així, ha defensat que un cop s'aixequin les restriccions actuals, les quals comprèn per la situació actual de la pandèmia al país veí, els residents de la zona puguin tornar a passar d'un lloc a l'altre.

Fàbrega ha explicat que l'Alt Urgell se situa per sota de la mitjana de Catalunya en ingressos hospitalaris per la Covid-19 i defensa que quan es torni a aplicar un confinament comarcal cal que es torni a incloure Andorra. En aquest sentit, creu que en zones com ara el Pirineu la mobilitat hauria de ser comarcal, ja que, afirma, "els riscos sanitaris són pràcticament els mateixos". En canvi, ha continuat l'alcalde, aquest pas facilita els desplaçaments als veïns que necessiten anar dels municipis petits als més poblats. Tot i això, ha volgut deixar clar que hi ha aquesta possibilitat en el cas que al seu lloc de residència no disposin de tots els serveis bàsics.

L'alcalde de la Seu d'Urgell ha dit que les dades sanitàries de Catalunya són "molt dolentes" i que per això entén que calgui prendre mesures "més contundents" per reduir la mobilitat i els contactes socials de la població. Per aquest motiu, ha fet una crida a "complir al màxim" les noves mesures, amb l'objectiu que aquesta situació es pugui revertir. Finalment, ha defensat que els confinaments municipals tenen més sentit en àrees on la densitat de població és més elevada.

Ara per ara, a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell hi ha sis persones amb Covid-19 ingressades, una d'elles ho ha fet en les darreres 24 hores. El nombre de llits de planta ocupats al centre sanitari és de deu, d'una capacitat de vint. Cal tenir en compte, a més, que dels altres vint que s'han habilitat per fer front a nous casos de coronavirus, n'hi ha catorze de disponibles. Mentrestant, cap dels sis llits per fer aïllaments ni dels dos per a malalts crítics estan ocupats. D'altra banda, des del mes d'agost s'han hagut de lamentar dinou defuncions i actualment hi ha 92 persones positives confinades a domicili, així com unes altres 176 per ser contactes estrets.

stats