Publicitat
Publicitat

El concurs per remodelar la frontera del Pas de la Casa es resoldrà a finals d'octubre

En el plec de bases s'han inclòs les conclusions de la sessió de treball realitzada amb estudiants de Barcelona i Itàlia que proposen recuperar el riu per al poble i redefinir l'entorn comercial, entre altres

La 16a reunió dels tallers del paisatge del Consell d'Europa que s'ha celebrat a Andorra durant els darrers dos dies ha arribat aquest divendres al seu punt final amb la participació de més de 200 representants de 35 països i una valoració molt positiva per part de l'organització. "S'ha demostrat molt bona cooperació i estan implicats amb la convenció", ha resumit el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres.

Durant el discurs de cloenda, Torres ha anunciat que la setmana vinent s'adjudicaran les obres d'embelliment de la frontera del riu Runer i el concurs d'idees nacional de millora del paisatge en l'entorn urbà fronterer del Pas de la Casa convocat al juny es resoldrà a finals d'octubre o principis de novembre. En el plec de bases d'aquest darrer s'inclouran les conclusions de la sessió de treball realitzada amb els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Barcelona i la Facultat de Pescara, que proposen recuperar el riu per al poble i redefinir l'entorn comercial, entre altres. Així, les empreses que optin a aquest projecte "han d'integrar al màxim la visió paisatgística d'aquesta anàlisi", ha explicat la responsable d'Estratègia i Comunicació de Medi Ambient, Natàlia Rovira. A la pràctica, "preocupar-se del paisatge des de l'inici del projecte fa que quedi més integrat", ha afegit.

Rovira ha explicat que durant la trobada s'ha abordat la part "més conceptual" per definir el significat de frontera i debatre sobre si és un element d'unió o de separació i s'han vist exemples de països on és complicat gestionar aquestes zones, mentre que a d'altres tenen "molt solucionada" la relació amb els veïns.

Algunes experiències que ha destacat la representant del Departament de Medi Ambient són el projecte de relació transfronterera al pol Nord en territori Sami, el cas del Mediterrani "on hi ha molts països que no es toquen però comparteixen un espai comú" o el d'Amèrica Llatina que, tot i no formar part del Consell d'Europa s'inspira en el conveni del paisatge perquè és l'únic text oficial al món sobre aquest tema.

Les diverses mostres, però, són difícilment aplicables a Andorra per les dimensions del país però "es pot aplicar la filosofia", ha apuntat Rovira. "Guanyes molt treballant en col·laboració amb les persones que tens a la vora i els de més lluny si tenen una problemàtica semblant a la teva".