Es reprèn el judici pel 'cas BPA'... se suspèn el judici pel 'cas BPA'

L'advocat Josep Anton Silvestre presenta un escrit de recusació contra els magistrats del Tribunal de Corts

Cap a les del del matí –mitja hora més tard de l’hora prevista– tot estava a punt per reprendre el primer dels judicis emmarcats dins el ‘cas BPA’. Els lletrats, acusats, testimonis, mitjans de comunicació i públic estaven preparats per afrontar jornades maratonianes de vista oral a la sala d’actes de Prada Casadet, especialment habilitada per a la celebració d’aquest macrojudici. Al focus de les mirades Joan Pau Miquel, exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra, que era més que probablement el primer dels 25 acusats a qui li tocava declarar. Però no ho ha pogut fer. Vuit mesos després de suspendre’s el judici, i pocs minuts després de tornar-se a posar en marxa, s’ha tornat a suspendre.

La decisió l’ha anunciat el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, després d’informar que l’advocat Josep Anton Silvestre (que porta almenys tres dels acusats), va presentar divendres passat un escrit de recusació contra els magistrats que configuren el tribunal. És a dir, contra el mateix Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón. Considera que no poden seguir amb el cas. Pijuan ha informat que estan en desacord amb la recusació, però ha informat que la decisió l’ha de prendre el Tribunal Superior. Per tant, ha quedat suspès de nou el judici i sense data.

El contingut de la recusació no ha transcendit, però pot estar vinculat amb aspectes d’animadversió o contaminació dels magistrats a l’hora de jutjar el cas. També hi ha fets concrets com la decisió de Corts aquest estiu d’embargar els béns dels acusats per poder costejar possibles sancions judicials que podrien haver influït a la decisió de Silvestre. Amb tot, i un cop anunciada la suspensió del judici, Silvestre no ha volgut fer declaracions als mitjans i ha dit que Corts ja té a l’escrit de recusació els motius que justifiquen la seva acció.

Sí que ha parlat l’advocat de Joan Pau Miquel, Jesús Jiménez, que ha explicat que ara caldrà seguir el procediment que marca la llei, que és que el Superior decideixi si “donen lloc a la recusació o no”. Ha dit que la llei no marca cap termini i que, si finalment el Superior falla a favor de l’advocat, s’haurà de buscar “un tribunal de substitució”. Si falla en contra, “continuarà la causa amb tot igual”.

El Tribunal Superior s’ha de reunir els propers dies, així que probablement pugui fer pública una decisió llavors.

Bona part dels lletrats s’han mostrat sorpresos amb l’anunci del judici. De fet alguns se n’han assabentat al mateix moment que ho anunciava Pijuan.

Aquest judici és el primer d'uns quants (més d'una desena) relacionats amb BPA. Concretament és l'anomenat 'cas Gao Ping', en què es jutgen uns fets relacionats amb l'empresari valencià Rafael Pallardó, que presumptament enviava diners a empresaris xinesos a través de compensacions que efectuava amb clients de l'entitat bancària. Hi ha 25 acusats.