El nou pla de residus incidirà en la prevenció i l'economia circular

El Principat ja ha assolit l'objectiu de reciclatge marcat per al 2020

Fins a un 50,4% dels residus es van reciclar l’any passat, ja que totes les fraccions que es recullen han experimentat increments. D’aquesta manera, el Principat se situa en els objectius que s’havien marcat per a l’any 2020, i que eren assolir el reciclatge del 50% dels residus. Així ho ha posat en relleu la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, que ha mostrat la “satisfacció” per aquestes dades després de la reunió de la comissió del Pla Nacional de Residus. El nou pla de residus incidirà en l'economia circular i en la menor producció de residus.

D’aquesta manera, al llarg de l’any passat es van registrar increments en les tres fraccions de residus que es recullen prop de la ciutadania. El vidre creix un 6,5%, els envasos un 19% i el paper i cartró un 3,7%, tal com ha concretat la titular de Medi Ambient en funcions, que ha afegit que també s’ha assolit l’objectiu de reciclar el 10% de la matèria orgànica, és a dir, mil tones. Els motius que expliquen aquests increments, segons Calvó, cal buscar-los en la feina que s’ha fet a les escoles, que s’hagin inspeccionat i controlat el 75% dels grans productors i la campanya que es va fer de conscienciació sobre el reciclatge i que va arribar a un 25% de la població. Pel que fa a l’acció prop dels grans productors, Calvó ha destacat que ha “ajudat” a què molts hagin “implementat sistemes de reciclatge que alguns potser havien oblidat”. En aquest sentit, cal destacar que es van fer aquestes inspeccions per recordar l’obligació de fer la recollida selectiva entre aquests grans productors com bars i restaurants.

Un cop assolides aquestes xifres ara caldrà, de cara a l’any que ve, revisar el Pla Nacional de Residus que precisament està en vigor fins al 2020. Per aquest motiu, durant la reunió celebrada aquest dilluns ja s’ha posat sobre la taula la creació de grups tècnics que han de començar a treballar en un nou pla “més ambiciós” i que incorpori conceptes d’economia circular, tal com marca la Llei de transició energètica. Aquest pla d’economia circular, segons Calvó, farà “més incidència en la prevenció de residus” amb la voluntat que “tot es pugui injectar al sistema” i que es produeixin “el mínim de residus possible”. Això comportarà, molt probablement, la modificació de la llei de residus per fer èmfasi en la prevenció dels plàstics i també en els residus de la construcció, entre d’altres.

Precisament sobre la reducció de l’ús del plàstic, la titular de Medi Ambient en funcions ha destacat que s’ha aconseguit un descens del 17%, és a dir, que s’hagin fet servir 550.000 bosses de plàstic menys. De cara al mes de juny la voluntat és fer un treball conjunt amb les grans superfícies per “fer un pas més” i incidir en les bosses que es fan servir per a la compra de fruites i verdures. La voluntat és provar altre tipus d'envàs reutilitzable i veure “quina és la reacció del consumidor”.

Quant a la matèria orgànica, Calvó ha recordat que serà un dels elements sobre els quals el nou pla d’economia circular haurà d’incidir. En aquest sentit, ha concretat que després de les xifres ja assolides el que caldrà és un sistema “de gestió més global que abraci la totalitat del país”.

Pel que fa a les deixalles tractades al centre de tractament de residus, cal destacar que s’han rebut prop de 10.000 tones de la Cerdanya, tal com marca el conveni establert la comarca i Govern i Calvó ha destacat que seguirà en aquesta línia al llarg d’aquest any.

A l'últim, el cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, ha destacat que els comuns van mancomunar la recollida per "optimitzar trajectes" i fer que sigui "més eficaç", un esforç, ha dit, que s'ha vist reflectit en les xifres assolides.