Societat 02/02/2019

Els residus, principal motiu de preocupació ciutadana

Al llarg del 2018 les denúncies per agressions al medi ambient van créixer un 5,8%

M. F.
2 min
Moltes de les queixes estan relacionades amb els residus. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLes denúncies per agressions al medi ambient van créixer l’any passat un 5,8%. D’aquesta manera, mentre que el 2017 el ministeri va tramitar 137 dossiers, l’any passat la xifra va elevar-se a 145. Des de Medi Ambient assenyalen que l’increment pot venir de l’obertura de nous canals de comunicació a través dels quals els ciutadans poden fer arribar les seves queixes o reclamacions, la qual cosa ha fet més accessible que es puguin notificar les contaminacions, una circumstància a la qual cal afegir una major conscienciació per part de la ciutadania en relació a temes mediambientals.

Cal destacar que de les 145 notificacions rebudes per l’administració l’any passat 45 van ser fotodenúncies (la modalitat que es pot tramitar fent servir l’aplicació informàtica a la web de Medi Ambient per localitzar incidències) i 100 van ser denúncies o queixes rebudes directament pel departament de Medi Ambient. D’aquest total, 43 estaven relacionades amb els residus, que continua sent la problemàtica que més denuncien i més sembla preocupar els ciutadans, si es tenen en compte les xifres d’anys anteriors en què també es palesava en primer lloc aquesta temàtica. Problemes relacionats amb la contaminació acústica (32 denúncies) ocupen el segon lloc i el tercer, amb 28, és per a qüestions relacionades amb la contaminació atmosfèrica.

Entrant al detall de les vies d’arribada d’aquests problemes a l’administració, tenim que a banda de les 45 fotodenúncies, hi va haver d’altres 41 queixes que van tramitar-se amb el formulari escrit i d’altres 59 es van fer per via telefònica (40) o a través de les xarxes socials (19). Aquest ús del telèfon o les xarxes socials representa un increment de vuit queixes més que el 2017 i 43 més que al 2016, amb la qual cosa es constata que aquesta via va tenint cada vegada més pes.

Si tenim en compte les 100 denúncies rebudes per escrit, per telèfon o per les xarxes socials, cal destacar que representen un increment del 9% respecte de l’any anterior. El 30% van ser sobre temes relacionats amb els residus; un 22% tenien a veure amb sorolls; el 20% estaven relacionades amb el medi atmosfèric; el 18% eren per afectacions a les aigües i un altre 10% estaven relacionades amb d’altres afectacions al medi ambient.

D’altra banda, de les 45 fotodenúncies tramitades (una més que el 2017), cal destacar que el 47% corresponien a residus abandonats al medi; un 27% a aspectes relacionats amb el paisatge (com per exemple infraestructures deteriorades o edificis, barraques o naus en mal estat); un 18% feien referència a la contaminació de les aigües superficials; un altre 4% es corresponia a problemes amb la contaminació lumínica i el 4% restant estaven relacionades amb el medi atmosfèric. Del total de fotodenúncies, 27 han estat resoltes entre els comuns i el departament de Medi Ambient i altres divuit es troben en curs per ser resoltes.

stats