Un responsable de Nacions Unides destaca la feina per la sostenibilitat que es fa a les escoles

El director general de l’Oficina de l'ONU a Ginebra copsa la implantació dels ODS al país

El director general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, Michael Møller, visita entre aquest dilluns i dimarts, per primera vegada, Andorra. El motiu de la seva estada al país és copsar la feina que s’està fent en el marc dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030. Møller ha destacat que després de dues reunions que ha mantingut amb el cap de Govern i la ministra d’Afers Exteriors, i també amb els titulars de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i Educació i Ensenyament Superior ha vist “coses formidables” i un dels aspectes que més l’ha sorprès és el treball que es fa a les escoles perquè els alumnes siguin educats des del punt de vista de la sostenibilitat i ha emfasitzat que es prepari els professors per a aquesta tasca. El que veu molt positiu d'aquest treball a les escoles, ha remarcat, és la transversalitat per traslladar la sostenibilitat a diferents aspectes com el medi ambient o l'àmbit social.

La titular d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat el fet que és la primera vegada que Andorra acull un director general de l'Oficina de les Nacions Unides a Ginebra i ha afegit que s’ha aprofitat per explicar les polítiques que el país ha implementat pel que fa a l’aplicació dels ODS. “Andorra està plenament implicada”, ha manifestat Ubach, recordant que al mes de juliol ja es va fer un primer informe de revisió sobre l’aplicació de vuit dels disset objectius, bàsicament els vinculats amb medi ambient i educació. En un “futur proper”, ha afegit la ministra, també s’avaluaran els objectius que estan vinculats amb l’àmbit social.

Møller ha destacat que dins la seva tasca hi ha escoltar el que fan d’altres països, “captar les millors pràctiques” i exposar-ho a d’altres estats. Es tracta, ha remarcat, de “compartir” experiències i ha conclòs que d’Andorra s’emportarà “molts bons exemples”.

Després de les dues reunions mantingudes aquest dilluns, Møller ha estat preguntat pels periodistes per la igualtat entre homes i dones i, concretament, sobre el dret a l’avortament que des de Nacions Unides es defensa. Ha remarcat que no se n’havia parlat ja que tampoc no és un tema del qual en sigui expert i ha conclòs que és una qüestió “difícil” en totes les societats però que és “responsabilitat de la pròpia societat resoldre-ho”. "És una qüestió sobre la qual Andorra ha de prendre les seves pròpies decisions”, ha dit, recordant, però, que hi ha “uns principis generals acceptats per la majoria dels països” i entre els quals la capacitat de cada persona de ser “l’amo del seu destí”.

Durant les reunions mantingudes aquest dilluns, també se li ha palesat al director general de les Nacions Unides a Ginebra les accions que Andorra ha fet per commemorar el 70è aniversari de la declaració dels drets humans, entre les quals l’encunyament d’una moneda de dos euros o la sensibilització a les escoles i la Universitat d’Andorra.

La visita a Andorra del director general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra continuarà aquest dimarts a l’escola andorrana d’Ordino, on estarà acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Al migdia, juntament amb el cap de Govern, Toni Martí, assistirà a l’acte d’inauguració de la instal·lació artística commemorativa del 70è aniversari de la declaració dels drets humans, a la plaça de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Finalment, impartirà la conferència ‘Les Nacions Unides davant els reptes actuals’ al Centre cultural la Llacuna d’Andorra la Vella, a les 19 hores.