Societat 15/06/2017

La fi del 'roaming': la fi dels ingressos d'Andorra Telecom?

França elimina la itinerància amb Andorra però Espanya la manté, mentre que la companyia llançarà al juny paquets més econòmics per als andorrans que utilitzin el mòbil per Europa

Ana
4 min
Una noia parlant pel mòbil / D.R. (ANA)

Andorra la VellaEl concepte de pagar un plus per utilitzar el telèfon mòbil a l'estranger, sigui per fer trucades o sigui per navegar per Internet, ja és història a la Unió Europea. Aquest dijous ha entrat en vigor la nova política de telecomunicacions batejada com 'roaming like home'. Les operadores de telefonia dels 28 països de la UE (més els tres de l'Àrea Econòmica Europea: Islàndia, Liechtenstein i Noruega) no podran cobrar als seus clients pel concepte d'itinerància. Andorra, en no trobar-se dins la Unió Europea, queda exclosa d'aquesta directiva i, per tant, les operadores poden seguir cobrant als seus clients quan utilitzin els seus telèfons al Principat. És el cas de les espanyoles o les portugueses. "És un hàndicap pel país a nivell de turisme", ha reconegut el director d'Internacional d'Andorra Telecom, Carles Casadevall. Ara bé, hi ha països com França i els Països Baixos que, per iniciativa pròpia, han decidit incloure Andorra dins la política de 'roaming like home' i, per tant, no cobraran res d'itinerància.



En el cas d'Espanya, ara mateix no hi ha cap voluntat de treure el 'roaming' d'Andorra. Els suposaria una pèrdua important d'ingressos. "Els operadors espanyols eren els grans receptors de 'roaming' i són els que estan patint més amb aquesta nova directriu europea", ha plantejat Casadevall. 



Per intentar pal·liar el perjudici d'imatge de país que pot causar sobretot als turistes majoritaris, els espanyols, el manteniment del 'roaming' a Andorra, Andorra Telecom es troba en negociacions amb les companyies del país veí. La voluntat, ha exposat Casadevall, és avançar cap a paquets diaris on estigui inclòs trucades i dades. De fet, Vodafone ja ho té (12 euros al dia), Movistar ho llançarà aquest estiu i amb Orange "hi estem treballant". És la fórmula per "acabar amb les factures de milers d'euros; amb 5-10 euros al dia sé que ho tinc tot", ha subratllat Casadevall.

La fi de la itinerància i els nous paquets espanyols suposa, per altra banda, un augment del tràfic de dades a la xarxa andorrana. Per exemple, ha plantejat el director d'Internacional, els francesos utilitzaran ara el telèfon a Andorra com si estiguessin a casa seva. Això obligarà a Andorra Telecom a invertir en la xarxa nacional, ja que la projecció és que "caldrà doblar-la" cada any, durant els propers anys. Es calcula que, per assolir-ho, la companyia haurà d'invertir un milió d'euros anuals. 



Als andorrans no els canvia res

L'aplicació del 'roaming like home' és un canvi important en les telecomunicacions europees, però no tindrà incidència en el client andorrà, que "no notarà cap canvi en la seva tarifa". Amb tot, i per intentar que els clients s'aproximin al màxim a la fi de la itinerància, Andorra Telecom llançarà al juliol paquets a preus més econòmics que els actuals per fer servir el telèfon a Europa.



Casadevall ha exposat que, des que Andorra Telecom ha instaurat la política de baixada de preus en itinerància, el consum de dades no ha parat d'augmentar. També ha plantejat que la reducció de les tarifes suposa una important pèrdua d'ingressos per a la companyia, ja que el client andorrà és molt singular en comparació a l'europeu. Mentre que només un 10% dels ciutadans de la UE viatja una setmana fora del país, a Andorra entre el 60 i el 70% "surten cada mes del país". Per tant, reduir preus "implica menys ingressos i més despesa per a nosaltres", perquè han de pagar més a les operadores foranes, motiu pel qual "s'ha de fer mica en mica". Per aquest motiu, es negocia amb les operadores estrangeres en aquest sentit, amb l'objectiu de tancar preus més competitius en la itinerància i transmetre-ho als clients.

En les negociacions, Andorra Telecom al·lega que el consum de dades dels andorrans a l'estranger no para de créixer. Per exemple, ha informat Casadevall, "el consum de dades nacionals s'està multiplicant cada mes un 1,5%".



Caiguda dels ingressos a la meitat

Amb tot plegat, el que queda clar és que Andorra Telecom afronta una etapa difícil i canviant pel que fa a la seva projecció d'ingressos. La fi del 'roaming', la inversió per augmentar la capacitat de la xarxa, els paquets que llançaran les operadores espanyoles i les ofertes que es faran al client andorrà implica una reducció molt important dels marges de beneficit. Per exemplificar-ho en números, l'any 2016 "es van ingressar 49 milions d'euros pel 'roaming'", i la facturació total d'Andorra Telecom va ser de 104 euros, cosa que "anirà baixant de forma claríssima", segons Casadevall. La xifra que calcula la companyia que s'assolirà els propers anys s'aproxima a la de fa uns anys, quan el 'roaming' no era una peça tan important dins els comptes de la companyia. "Si podem tornar als 25 milions i quedar-nos estables estaria molt bé", ha assegurat Casadevall. 

Estem parlant d'una reducció fins la meitat.

La contrapartida per combatre aquesta baixada d'ingressos està en la "diversificació". Com a exemples, serveis i productes recentment implantats com l'emmagatzematge al núvol, els paquets de seguretat digital, la incubadora el NIU, el Contact Center, o el mateix The Cloud. 


Finalment, una entrada al mercat interior europeu a través de l'acord d'associació sí que podria implicar la desaparició del 'roaming' a Andorra. Serà un dels temes que entraran dins les negociacions que es duen a terme a Brussel·les. Des de la companyia "ens estem preparant per entrar-hi", ha assegurat Casadevall. Amb tot, ha recordat que Suïssa, amb qui la UE té molts acords, "no apliquen la legislació" que ha entrat en vigor aquest dijous.

stats