Societat 09/10/2020

Benazet ja al·ludeix a un possibe confinament total

Tot i que insisteix que seria l’últim recurs si la situació de contagis els desborda

ARA Andorra
2 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa / AS

Andorra la VellaFins ara n’era reticent, i quan se li preguntava es mostrava “confiat que Andorra no s’haurà de tornar a confiar”. Però l’escalada de contagis durant la darrera setmana, i la pressió hospitalària que comença a intensificar-se ha fet que aquest divendres, durant la roda de premsa d’actualització de dades sanitàries, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s'hagi mostrat “molt preocupat per la situació actual”, i hagi comentat que “si les incidències, l'índex de rebrot i la taxa de reproducció no disminueixen”, hauran de prendre altres mesures, “com podria ser un confinament total”. És el primer cop que el ministre al·ludeix directament a l’aplicació de la mesura que ja va patir la població durant la primera onada de contagis.

Malgrat l’al·lusió, des del Govern llencen un missatge de confiança perquè les mesures antiCovid aprovades en els darrers dos decrets facin l’efecte esperat i redueixin el ritme de contagis. Paral·lelament, tot i l’escalada de positius, la pressió hospitalària encara no ha arribat als índex de la primavera, malgrat que ha empitjorat notablement durant els darrers deu dies.

Des del Govern asseguren que s'han pres mesures prou contundents per a reduir la transmissió del virus. Unes mesures que tenen un impacte sobre un sector econòmic molt important, com són els bars i els restaurants. Per tant, Benazet ha apel·lat a la responsabilitat de tothom i ha demanat que s'extremin les mesures de distanciament i higiene de mans, i sobretot, reduir la interacció social. A més, ha explicat que la disminució de la taxa de reproducció del virus evitaria aquest nou confinament, ja que és "el punt més crític" i no s'hauria de disparar per sobre de 2.

Tot i així, hi ha altres factors que determinarien un confinament, com per exemple, mantenir una incidència acumulada elevada i un índex de rebrot alt. En aquest cas, podria ser que la situació es descontrolés i s'hagués d'establir un nou confinament total. Malgrat aquesta situació crítica, el ministre s'ha mostrat esperançat indicant que a partir de dimecres la ro s'hauria de començar a estabilitzar, i a més, ha apuntat que un dels altres factors clau per valorar noves mesures, és la pressió sobre el sistema sanitari, la qual, avança, però lentament, ha dit.

stats