Societat 20/01/2018

Sant Julià de Lòria reparteix 2.500 racions d'escudella per celebrar Sant Sebastià

A la parròquia laurediana no es celebra per Sant Antoni, ja que l'escudellada fa honor a la germandat que porta el nom del sant

Ana
2 min
Integrants de la Germandat de Sant Sebastià repartint l'escudella a Sant Julià de Lòria. / L. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaSant Julià de Lòria ha celebrat, aquest dissabte, la festivitat de l'escudella. A diferència de les altres parròquies, però, que preparen l'escudella per Sant Antoni, a la parròquia laurediana la fan coincidir amb Sant Sebastià, ja que "té una connotació especial per Sant Julià" ha recordat el cònsol major, Josep Miquel Vila. El motiu és que, des de fa 225 anys, a Sant Julià de Lòria existeix la Germandat de Sant Sebastià, una entitat que, en els seus inicis, ajudava els pobres i els malalts. I aquest contingut social és el que també té ara l'escudellada. D'aquí que la celebració es faci coincidir amb aquest sant.

Fa 31 anys que se celebra l'escudellada a Sant Julià, des del 1988. El secret, segons Pere Obiols, el cap dels escudellaires lauredians, és no fer-la gaire forta i posar-hi molta verdura, que és l'ingredient que li dona el gust més suau. Enguany s'han repartit fins a 2.500 racions. Per això han calgut: 170 quilos de mandonguilles, 100 quilos de llegums, 270 quilos de verdures, 70 quilos de panxeta de vedella i 60 de panxeta de porc, 65 quilos de careta, 85 quilos de gallina, 25 quilos d'ossos de pernil, 140 quilos de botifarra blanca i negra i 30 quilos de bringueres. I tot producte autòcton andorrà.

Preparar l'escudella és una feina laboriosa. Els membres de la Germandat de Sant Sebastià van començar aquest divendres a la tarda, per deixar a punt les verdures i les mandonguilles. I aquest dissabte s'han posat mans a l'obra ben d'hora, a les sis del matí. Han necessitat fins a nou olles per poder superar les 2.000 racions.

Arribada l'hora de dinar, l'expectació per tastar l'escudella era màxima. La cua de gent feia la volta a la plaça de la Germandat. Al final, però, les valoracions dels assistents recompensaven la feina de la vintena d'escudellaires i la trentena de dones repartidores que han fet possible, un any més, la festa de l'escudella a Sant Julià de Lòria. A banda de les autoritats comunals, la festivitat ha comptat amb l'assistència dels ministres Gilbert Saboya i Carles Álvarez Marfany.

Prèviament a l'escudellada, com ja és habitual, s'ha celebrat la missa a l'església parroquial, i el mossèn Pepe Chisvert s'ha encarregat de fer la benedicció, abans de començar el repartiment.

stats