Societat 20/04/2020

Un Sant Jordi alternatiu

Els comuns d'Andorra la Vella, Sant Julià, Encamp i la Massana, i les fundacions ONCA i ENA preparen adaptacions per la diada

Agència Ana
5 min
Sant Jordi a la capital. / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Andorra la VellaEl comú d’Andorra la Vella ha organitzat una bateria d’activitats perquè la ciutadania celebri el dia de Sant Jordi des de casa a través de les xarxes socials. Sota el títol 'Un Sant Jordi virtual a Andorra la Vella', es proposen durant tot aquest dijous, 23 d’abril, xerrades amb escriptors, un concurs de microrelats i activitats participatives per engalanar finestres i balcons amb l’objectiu que durant la jornada els ciutadans gaudeixin de la festa malgrat l’actual situació de confinament.

Així doncs, entre les 11 i les 18 hores hi haurà tastets de llibres amb presentacions en directe través d’Instagram Live del canal del comú de cinc llibres d’autors andorrans. En les xerrades, els ciutadans que ho vulguin podran interactuar amb els escriptors traslladant-los preguntes a través de la xarxa. L’autor que obrirà les xerrades serà Albert Villaró, que parlarà a partir de les 11 hores de la seva propera obra, que veurà la llum a la tardor, 'La companyia nòrdica' (Ed. Columna); a les 12 hores serà el torn de l’editor Oliver Vergés (Anem Editors), que presentarà 'De la governança d’un país, carta oberta a Antoni Fiter i Rossell', la darrera obra d’Antoni Morell, que va morir aquest mes de gener. A les 16 hores Teresa Colom exposarà les claus del seu 'Consciència' (Ed. Empúries) amb què s’estrena en el gènere de la novel·la; i a les 17 hores ho farà Eva Arasa, autora de 'Les oliveres i altres paisatges perduts' (Edicions Salòria), el poemari amb què debuta en l’escena literària. I tancarà la jornada de xerrades David Gálvez a les 18 hores per presentar el seu compendi de proses poètiques breus 'Allò que som' (Anem Editors).

En paral·lel, i amb l’objectiu que tothom participi en els actes de celebració del dia del llibre i ompli la xarxa de literatura, s’ha organitzat un concurs de microrelats en les categories d’infants (fins a 16 anys) i adults (per a majors de 16 anys). Per participar-hi cal escriure un relat d’un màxim 140 caràcters i publicar-lo abans que acabi el diumenge 26 d’abril a les xarxes socials del comú d’Andorra la Vella (Instagram, Facebook o Twiter) amb l’etiqueta #unsantjordivirtual. Un jurat format per escriptors d’Andorra escollirà dos guanyadors de la categoria d’infants i dos de la d’adults. Les millors obres es premiaran amb un abonament per a la Temporada de música i dansa d’Andorra la Vella (categoria adults) i una matrícula gratuïta per al curs 2020/2021 una de les tres escoles artístiques del comú d’Andorra la Vella (Aula de teatre i dansa, Institut de Música o Escola d’art) (categoria infants).

Amb la mateixa idea d’implicar la ciutadania de les activitats de Sant Jordi, es fa una crida perquè tothom s’animi a decorar finestres i balcons i posar des de casa un toc de color a la parròquia, una activitat que pretén involucrar especialment els més menuts, ja sigui dibuixant o pintant il·lustracions relacionades amb la diada. A més, a través de l’Instagram de l’Escola d’Art del comú d’Andorra la Vella les seves professores oferiran al llarg de tota aquesta setmana idees per elaborar roses amb pocs i originals materials. Es convida a tots aquells qui vulguin compartir-ho a través de les xarxes a penjar-ne imatges amb l’etiqueta #unsantjordivirtual.

La proposta laurediana

Aquest Sant Jordi els carrers de la parròquia laurediana no es podran tenyir de flors i la plaça de Laurèdia no podrà acollir la tradicional fira de llibres amb la presència d’autors signant les seves novetats. Però sí que es podrà celebrar aquesta festivitat des de casa, informa aquest dilluns el comú lauredià en un comunicat.

Per això, la Biblioteca Comunal Universitària proposa dues iniciatives per incentivar la lectura a totes les edats. Als que els agradi narrar històries, poden explicar la llegenda de Sant Jordi enviant un vídeo o bé una gravació d’àudio a biblioteca@comusantjulia.ad o bé etiquetant la biblioteca a Instagram @biblioteca_sjl. D’altra banda, també hi ha l’opció d’enviar recomanacions literàries a través dels mateixos canals. No hi ha límit d’edat i la data límit d’enviament és el 22 d’abril.

Un Sant Jordi virtual a Encamp

El comú proposa activitats virtuals per celebrar la diada des de casa. Per una banda, les biblioteques d'Encamp i del Pas de la Casa participen en una mostra virtual de literatura per recomanar llibres. D'altra banda, la gran part de les activitats estan destinades als més petits com els contacontes infantils del dia 23 d'abril al canal de YouTube del comú o el taller de manualitats que ja està disponible al canal des d'aquest dilluns. Finalment, el proper 27 d'abril també es farà el segon Club de Lectura virtual.

Càpsules de contes infantils

Un dels contes de les càpsules. / COMÚ DE LA MASSANA

El departament de Cultura de la Massana ofereix a totes les famílies una sèrie de contes infantils per Sant Jordi, que consisteixen en càpsules enregistrades que es podran veure, a partir de dimarts, a la pàgina web del comú i a les xarxes socials. A més, el dia de Sant Jordi es farà el Club de Lectura Confinat. La sessió s'obrirà a les 20.30 hores a través de zoom i anirà a càrrec d'Elena Aranda. A banda dels usuaris habituals del club, qui vulgui participar-hi ha d'enviar un correu a biblioteca@comumassana.ad i rebrà el material de lectura per a la sessió.

'Paraules d'amor', textos narrats amb música

Les fundacions ONCA i ENA s'uneixen per celebrar el Sant Jordi. Així, les dues entitats treballen conjuntament en el projecte 'Paraules d'amor' per fer arribar, a través de les xarxes, diferents càpsules literàries, d'una durada màxima de dos minuts, que seran musicades per artistes del país. Les primeres seran publicades a les xarxes el dijous 23 d'abril i posteriorment es presentaran dues peces diàries, fins el 25 d'abril.

Segons Mònica Vega, directora artística de l'ENA, han invitat a actors i actrius que han format part de l'equip directiu de l'entitat com Ester Nadal, Irina Robles, Roger Casamajor, Lis Caubet i Joan Hernàndez, els quals escolliran un text que serà llegit en català, castellà o francès.

Pel que fa als músics, Albert Gumí, comissari de la Fundació ONCA, ha explicat que s'ha convidat a Míriam Manubens, Ivan Caro, Pilar Planavila, Elias Porter, Oriol Vilella, David Font i Joan Hernànez. Els músics seran els encarregats d'escollir una música per acompanyar la peça enregistrada.

El músic Joan Hernández. / PEP FARRÀS

A demanda del departament de Cultura del comú d'Escaldes-Engordany, es col·laborarà amb el 'Vermut literari' organitzat amb motiu de Sant Jordi i previst per dijous 23 d'abril, a les 12 hores. Aquesta activitat formarà part d'un seguit d'actes virtuals i les càpsules artístiques es penjaran a una web creada per a l'ocasió.

Sant Jordi 2020 a Andorra la Vella
stats