Societat 15/02/2019

L'SFD denuncia que la manca de personal els fa treballar "per sota dels serveis mínims"

Demanen que es cobreixin les vacants que no s'omplen des del 2008, així com una millora del sistema informàtic

Ara Andorra
2 min
La duana del Riu Runer, aquest dilluns al matí / N.M. (ANA)

Andorra la VellaEl Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) denuncia la manca de personal en el departament de Duanes, Tributs i Fronteres, fet que provoca que es treballi “pel que fa al personal per sota dels serveis mínims”. A través d’un comunicat han deixat palès que “l’últim agent de duana que va entrar va ser al 2008” i, des de llavors, només hi ha hagut “baixes permanents per canvis de departament, però sobretot per jubilacions”.

El mes de novembre es va publicar al BOPA un edicte per a la contractació de vuit agents de duana, unes places que des de l'SFD consideren insuficients perquè consideren que només serveixen “per tapar forats” perquè des del 2008 no ha entrat cap agent nou. També denuncien que “s’ha perdut la formació i la capacitació contínua a les duanes”, encara que en l’actualitat s’hagin reactivat algunes formacions que feia vuit anys que no es feien, com la dels primers auxilis. Des del sindicat alerten que en els propers anys les jubilacions “es dispararan”, provocant un augment en el volum de feina i una pèrdua de la qualitat d’atenció al declarant, així com un augment en el temps d’espera.

A la falta de personal se li suma “el nefast programa informàtic” de l’Agència Tributària i de les duanes externes, l’últim del qual té “una despesa desproporcionada als temps que corrent” donat que l’ús del paper és imprescindible. Així, han vist com després de nou anys el sistema informàtic Viator ha esdevingut “un desastre sense solució”. Uns efectes negatius que, segons l’SFD, ni la nova direcció ni el departament de Recursos Humans han ajudat a minimitzar, ja que des del sindicat han vist com, amb la creació de l’Agència Tributària, s’ha reestructurat la plantilla en diferents serveis, fent que el personal hagi d’assumir més competències tot i ser menys persones.

L’SFD denuncia, a més, la tensió en el clima laboral, provocat per “una cúpula directiva ineficient, inoperant i pràcticament inexistent”. Per exemple, s’ha eliminat la diada de la Duana, així com qualsevol reconeixement per a les persones que, després de servir al cos durant bona part de la seva vida, no reben cap mena de reconeixement. A més, tampoc s’ha instal·lat, com els duaners havien demanat, desfibril·ladors automàtics a les fronteres, amb l’objectiu de crear sones cardioprotegides “en aquests punts tan sensibles de la nostra geografia”.

stats