Publicitat
Publicitat

Els sindicats lamenten que el Govern hagi acceptat “les ordres de la patronal” per obrir els comerços el 14 de març

Els sindicats creuen que aquesta qüestió s'hagués hagut de resoldre a través del conveni col·lectiu

El Sindicat de treballadors del Comú d'Andorra la Vella (SITCA), la Unió Sindical d'Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) han acusat a través d'un comunicat el Govern d'"acceptar" i el legislatiu d'"avalar" les "ordres de la patronal del comerç" de mantenir els establiments oberts durant el Dia de la Constitució i "imposar" aquesta decisió als treballadors.

Els sindicats creuen que aquesta qüestió s'hagués hagut de resoldre a través del conveni col·lectiu i afegeixen que els alarma que en una celebració de tots, un sector de la població es vegi obligat a treballar, i "en una altra festa nacional religiosa, tots hagin de fer festa". En aquest sentit, assenyalen que volen saber l'opinió dels coprínceps sobre aquest assumpte.

Per tot plegat, reclamen que les institucions promoguin a traves de referèndums, l’aprovació o rebuig de la ciutadania, en tots aquells temes, qüestions, normes i legislacions que afectin els drets socials dels ciutadans i les seves vides. A més, també volen que es facilitin legalment els mecanismes perquè els ciutadans d’altres nacionalitats puguin participar, a través del vot, en tots el assumptes que afectin a la parròquia on viuen.

Per la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha recordat que la llei es va modificar en el seu moment i que la decisió d'obrir els comerços el Dia de la Constitució d'aquest any està sustentada en el fet que Andorra és un país turístic "que viu dels seus visitants i de l'oferta de qualitat". Cinca considera que l'impacte de tancar el país entre setmana o cap de setmana no és el mateix.

A més a més, el ministre portaveu ha recordat que el dia 14 de març "estem en plena temporada d'hivern i l'afluència turística és més important perquè les estacions d'esquí estan en plena activitat". Finalment ha assegurat que respecta l'opinió dels sindicats però no creu que sigui incompatible la celebració de la  Diada Nacional amb el fet de compaginar-ho amb la realitat econòmica del país.