Societat 01/10/2017

Solidaritat andorrana amb Catalunya

La plaça del Poble concentra gairebé un miler de persones per denunciar la repressió que s'ha viscut a Catalunya

Ana
3 min
Els manifestants, aquest diumenge a la plaça del Poble. / C.G. (ANA)

Andorra la VellaEn poc més de dues hores l'Institut de Drets Humans d'Andorra ha aconseguit convocar a gairebé un miler de persnes a la plaça del Poble, per manifestar-se en solidaritat amb el poble català i denunciar la situació de repressió que s'ha viscut a diverses localitats catalanes durant la jornada electoral de l'1 d'octubre, a càrrec de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Sota crits de "llibertat", "visca Andorra i visca Catalunya", els manifestants han fet una defensa a la democràcia i a la llibertat per poder votar. S'ha cantat l'himne de Catalunya, els Segadors, però també l'himne andorrà, el Gran Carlemany.

El secretari general d'organització de Demòcrates per Andorra, Esteve Vidal, ha estat present a la manifestació i ho ha fet perquè s'ha "sentit molt interpel·lat" i commocionat amb les "imatges de violència que hem vist a Barcelona i altres ciutats catalanes", ha exposat. "He vingut per mostrar el rebuig a qualsevol acció violenta", tot i manifestar que a Andorra "hem de ser molt curosos amb qualsevol actuació del país veí".

Vidal també ha informat que des de DA estudien reunir durant els propers dies totes les forces polítiques per una declaració conjunta sobre tot el que s'està vivint a Catalunya.

En acabar la manifestació la presidenta de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Elisa Muixella, ha celebrat l'elevada participació i ha trobat normal l'elevada assistència per tractar-se "d'una qüestió democràtica". No s'ha mostrat sorpresa amb el fet que des d'Andorra encara no hi hagi hagut cap pronunciament oficial. Així mateix, ha assegurat que hi ha "un abans i un després" de l'1-O, i que "Catalunya és avui més independent que ahir".

Demòcrates per Andorra ha emès posterioment un comunicat de premsa per condemnar els actes de violència viscuts i per demanar que s'instauri un diàleg polític que permeti "donar una sortida a la situació que es viu a Catalunya". Sense entrar a valorar el fons de la qüestió catalana, ja que entenen que és un afer intern espanyol, DA sí que ha volgut reafirmar el seu compromís amb el diàleg, amb la solució pacífica dels conflictes i el respecte als principis democràtics i de l'estat de dret.

També Socialdemocràcia i Progrés s'ha pronunciat sobre els fets viscuts a Catalunya reprovant els comportaments "injustificables de les forces de l’ordre públic espanyoles que s’estan reproduint en diverses escoles, ajuntaments i centres cívics catalans", i ha instat el Govern a manifestar públicament el seu rebuig a aquestes actuacions, que consideren "totalment desproporcionades" i "inadmisibles", posicionant-se a favor de les declaracions fetes per l'exconsellera socialista de la Generalitat Montserrat Tura, que ha assegurat que no hi ha justificació possible per a comportaments com aquests.

Des de Liberals d'Andorra han expressat el seu profund rebuig per la situació viscuda a Catalunya, i ha assegurat que la violència contra gent indefensa i pacífica "no és mai el camí" per trobar la solució a cap tipus de conflicte, inclosos els polítics, tinguin el rerefons que tinguin. Així, coincideixen en què "només amb diàleg i raonament" es pot fer front a aquest conflicte. També d'altres col·lectius, com el dels bombers, han expressat la seva condemna a través de les xarxes socials.

Balanç de la jornada a Catalunya

El referèndum per la independència celebrat aquest diumenge a Catalunya ha estat marcat per la repressió exercida pels cossos de seguretat de l'estat espanyol, que ha provocat 761 ferits, dos dels quals es troben en estat greu. Malgrat l'operatiu policial que ha carregat contra votants, ha tancat més de 300 dels 2.315 col·legis electorals i ha requisat urnes, s'ha pogut votar a la resta de punts de votació. Amb tot, els problemes informàtics també han estat nombrosos, i això ha provocat llargues cues per exercir el dret a vot. A l'Alt Urgell, han votat més de 7.200 persones, 3.278 de les quals a la Seu d'Urgell, on malgrat que els Mossos d'Esquadra han clausurat dos col·legis, s'ha pogut votar amb certa normalitat i sense incidents.

stats