Andorra taxarà amb 25 euros la tinença de gossos

Aplicaran el tribut 4 de les 7 parròquies, i en queden exclosos els cans pigall o els de les persones majors de 65 anys

La comissió de treball integrada pels cònsols majors de la Massana i Sant Julià de Lòria, Olga Molné i Josep Majoral, i pels cònsols menors d’Ordino, la Massana i Andorra la Vella, Eva Choy, Eva Sansa i David Astrié, han tancat aquest dimecres una normativa uniforme que aprovarà cadascun dels quatre comuns en relació a la taxa de tinença de gossos que s’implantarà l’any 2021. La nova figura impositiva, de 25 euros anuals, es crea en paral·lel al projecte d’extracció d’ADN dels animals, que permetrà sancionar els propietaris incívics que no recullin els excrements de la via pública. Aquesta anàlisi estarà subvencionada al 100% pels comuns en una fase inicial.

Els comuns d’Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria han acordat implementar el proper any la taxa de tinença de gossos per contribuir a sufragar una part de les despeses que generen, com el manteniment i neteja dels equipaments específics com els pipicans, o bé a la reposició de les bosses distribuïdes anualment per recollir els excrements. La taxa, que tindrà un preu unificat de 25 euros per animal, es destinarà a potenciar i tenir cura dels serveis destinats als gossos, i s’incorporarà a l’ordinació tributària de cada comú. A més, les quatre corporacions han consensuat fer el cobrament de la taxa el darrer trimestre del 2021, tot i que valoraran l’evolució del context social generat per la crisi sanitària.

De fet, els comuns han volgut deixar clar que la taxa no pretén en cap cas penalitzar conductes incíviques. En relació a l’import, s’ha prioritzat que sigui una taxa ajustada d’uns 2 euros mensuals destinats a sufragar una petita part de les despeses generades a la via pública. La taxa exonerarà als gossos pigall, als animals de les unitats especials i als nuclis zoològics. Els comuns tampoc no cobraran l’import al primer gos de les persones majors de 65 anys.

Paral·lelament, els comuns de sis parròquies, a excepció d’Escaldes-Engordany, hauran de subvencionar íntegrament el cost de 28,22 euros de cadascuna de les extraccions d’ADN dels animals durant els vuit primers mesos de l’any 2021, fins al 31 d’agost. Entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de l’any vinent, els propietaris podran realitzar l’anàlisi de l’ADN, que serà obligatori l’any 2022, però hauran de satisfer-ne l’import. La difusió de l’obligació es farà a través d’una campanya de comunicació que es posarà en marxa a principi de l’any vinent i que explicarà l’obligació dels propietaris dels gossos d’analitzar l’ADN dels seus gossos. Així, a partir del 2022 es podrà sancionar els propietaris de gossos que no duguin la medalla que acrediti que estan inscrits al registre.

Encamp no aplica la taxa de tinença de gossos

La majoria comunal ha volgut deixar palès que el comú d'Encamp no aplicarà la taxa de tinença de gossos a diferència d'altres comuns, i ha indicat que estan treballant en una nova ordinació que impliqui noves obligacions als propietaris i que inclourà un enduriment de les sancions. "Volem reeducar els incívics perquè no paguin justos per pecadors", ha declarat Mas. L'oposició s'ha mostrat molt favorable a aquesta decisió de la majoria. De fet, Vidal ha declarat que des del seu partit no creuen que sigui el millor moment per aplicar la taxa i ha reclamat més sancions per als incívics. En la mateixa línia, des del PS+Independents consideren que la taxa seria completament injusta i indiscriminada, i creuen que hi ha altres fórmules per solucionar la problemàtica dels propietaris incívics.