Societat 14/06/2018

El tercer pagador per a la gent gran amb pensió de solidaritat serà automàtic a la tardor

També s'estudia cobrir la part que no paga la CASS del servei de podologia

Ana
3 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaLa gent gran amb una pensió de solidaritat tindrà accés directe al tercer pagador (pel qual només hauran de pagar el 25% del servei mèdic i no el 100% i esperar que la CASS els ho reemborsi), sense prèvia demanda, a partir dels mesos de la tardor. Així ho ha apuntat el ministre de Salut, Carles Álvarez, que també ha recordat que potser l'aplicació definitiva acaba sent més tard d'aquests mesos. D'aquesta manera es donarà compliment a una de les reclamacions històriques del col·lectiu, recollides en el pla d’atenció integral per a la gent gran, ‘Tu ets important’, que es va presentar el mes de setembre. Durant la sessió de control al Govern, l'executiu ha exposat que actualment ja s'està impulsant el règim del tercer pagador entre la gent gran que es trobi en aquesta situació, però el funcionament està regit a demanda prèvia de l'interessat.

A més, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, també ha ressaltat que des de l'1 de setembre de l'any passat els centres de dia i les residències del país ja ofereixen el servei de podologia com a servei bàsic i les residències i casals de la gent gran com a servei complementari. El ministre ha manifestat la voluntat d'anar més enllà i també cobrir aquella part que no paga la CASS del servei de podologia per aquelles persones grans que tinguin mancança de recursos econòmics i no potenciar “el cafè per a tothom”.

Pel conseller general del PS, Pere López, aquests compliments arriben tard i ha recordat que l'executiu va agafar com a promesa implementar el tercer pagador el 2014 i que el 2016 es va aprovar una proposta de resolució per tenir-ho enllestit en quatre mesos. “És una marca de la casa de DA agafar compromisos per tancar de pressa les reunions, però després no complir-los”, ha manifestat, per després retreure al Govern que “en lloc de posar al seu lloc la gent gran, els considera només com un col·lectiu que consumeix recursos” i ha titllat la decisió final tardana de “presa de pèl”. Una afirmació que Espot ha rebutjat de manera frontal.

La píndola de l'endemà

Després que el Govern fes marxa enrere i permetés, a partir dels 16 anys, poder recollir la píndola de l'endemà sense necessitat de tenir recepta mèdica, el debat ha entrat al Consell General. La consellera general del PS, Rosa Gili, s'ha constatat que hi ha una contradicció entre el codi penal i l'edat permesa per recollir el medicament anticonceptiu. Mentre que la legislació andorrana recull que a partir dels 14 anys es poden mantenir relacions sexuals consentides, la píndola de l'endemà es pot recollir de manera lliure i sense el consentiment dels pares a partir dels 16 anys, i en cas de necessitar-la abans s'hauria d'anar acompanyat dels pares o tutors legals. Per Gili la diferència d'edat va “clarament a contracorrent de la societat; probablement, en certs posicionaments s’han quedat bloquejats al segle XX”. La consellera ha constata que els menors d'entre 14 i 16 anys haurien de poder accedir a la píndola sense necessitar el vistiplau dels pares, amb coherència del codi penal, i també millorar la informació en relació a la salut sexual i reproductiva per aquestes edats.

Una proposta a la qual també s'ha sumat la consellera independent, Sílvia Bonet, que també ha demanat que l'entrega de la píndola de l'endemà s'hauria de fer sota seguiment del cas i amb educació dels joves a través dels centres adreçats per a ells, potenciant així que la vagin a buscar en aquests centres i no a la farmàcia. Una proposta de millora que Álvarez ha admès que cal millorar.

stats