Publicitat
Publicitat

Els donants d’òrgans en vida tindran garantida la totalitat de la cobertura sanitària

També s'ha aprovat el Reglament regulador de la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (COPEC)

El Govern ha aprovat aquest dimecres una nova modificació del Decret de medicaments especialment costosos i actes associats que han de ser coberts sota el règim del finançament al 100% a càrrec de la CASS. Es tracta d'una modificació que fa especial atenció als donants d'òrgans en vida. Així mateix, també s'ha aprovat el Reglament regulador de la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (COPEC). L’objecte del Reglament és regular la naturalesa, l’objectiu i l’adscripció, les funcions, la composició i el funcionament de la COPEC.

Aquest és un dels acords del Consell de Ministres d’aquest dimecres que amplia fins al 100% la cobertura sanitària que fins ara rebien les persones que feien donació d’òrgans en vida. Fins ara, el Decret de medicaments no preveia aquesta cobertura per part de la CASS en tractaments i proves que el ministre portaveu ha qualificat “de cost molt elevat”. Jordi Cinca ha explicat que aquesta modificació està vinculada als medicaments que ha d’utilitzar una persona que vulgui ser donant en vida i a les proves diagnòstiques a què s'han de sotmetre les persones que són donants en vida. El ministre ha anunciat la voluntat del Govern de donar promoció a aquesta pràctica perquè no únicament la persona que es beneficia d’un òrgan, sinó que també el donant tingui la cobertura de les proves i dels medicaments necessaris per la seva recuperació.

També el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres els estatuts que regiran l'organisme de regulació de les entitats cíviques dedicades al sector social i sociosanitari, un organisme que depèn de la Llei de Serveis Socials i Sociosanitaris. Aquesta comissió aglutina les diferents entitats que tenen participació en l’àmbit social, i vol regular les funcions i el funcionament d’aquesta comissió. L'organisme que és de caràcter consultiu està compost pel propi Govern i els responsables dels ministeris d'Afers Socials i Sanitat, de la CASS i el SAAS i de les entitats cíviques on hi participen representants d’entitats cíviques i entitats que tenen una actuació més transversal de treball com Càritas o la Creu Roja. Aquesta comissió té com a objectiu tenir un caràcter consultiu pel que fa al pla nacional de serveis socials i sociosanitaris, i de les actuacions que s’engeguen en l’àmbit públic.