Una trentena d'esportistes mesuren l'esforç a 2.500 metres d'alçada

El projecte vol estudiar el comportament dels atletes que practiquen proves de resistència induïdes en estat d'hipòxia

A més altitud, menys pressió atmosfèrica, menys oxigen i, per tant, més dificultat per respirar i per realitzar activitats físiques. Tot plegat, un conjunt de característiques desfavorables per fer entrenaments però a la vegada aquests elements, que juguen a la contra, afavoreixen al cansament i també el desenvolupament i la resistència del cos. O això és el que volen comprovar des del Laboratori Europeu de Rendiment i Salud en Alçada (LEPSA) i la Universitat de Perpinyà, que des de fa gairebé deu dies han impulsat una estada d'una trentena d'esportistes, francesos i espanyols, a l'hotel Pic Maià, situat a gairebé 2.500 metres d'alçada al cap del port d'Envalira. El projecte s'emmarca dins d'un programa de recerca de la universitat nord-catalana i vol estudiar el comportament dels atletes que practiquen proves de resistència induïdes en estat d'hipòxia, és a dir, amb manca d’oxigen respirable en les cèl·lules o els teixits de l'organisme.

Durant aquest temps, els implicats han estat sotmesos a avaluacions intermèdies i un programa d'entrenament físic, i se'ls ha controlat la resposta del cos amb avaluacions fisiològiques i psicosociològiques, sobretot en la fase d'aclimatació al nou entorn. “Aquest treball complet captura l'home en general, des de les dimensions fisiològiques sistèmiques fins a la cel·lular, a través de dimensions psicosocials”, explica la professora de la Universitat de Perpinyà, Fabienne Durand. Ella mateixa també destaca que hi ha poca documentació i estudis sobre el comportament dels atletes en alçada i tot treball és benvingut.

Per comprovar si hi ha un canvi de rendiment de l'atleta a causa de l'alçada, la trentena de participants han realitzat les mateixes proves a Barcelona, a cota zero. “Comparar el comportament del cos i el rendiment de l'atleta, que segur que és millor un cop entrenats en alçada”, descriu Durand. A més, cal destacar que tots els atletes participants són formats en resistència i vida a nivell del mar i, per tant, no estant acostumats a grans alçades.

El programa ha estat promogut per un dels propietaris de l'hotel, Pierino Puigsubirà, que ha destacat la importància i les facilitats que presenta la instal·lació per dur a terme aquestes proves. Segons explica, el Pic Maià és l'hotel més alt dels Pirineus i el fàcil accés per carretera el fa ser ideal per dur a terme l'estudi. El projecte medicoesportiu acabarà aquest diumenge i ha comptat amb la col·laboració de vàries institucions d’ambdós costats dels Pirineus i amb la col·laboració pública i privada d’Andorra, entre les quals destaca el SAAS, la Universitat de Girona i la Politècnica o la Universitat de Lió o Poitiers.