Societat 10/05/2019

El túnel d'Envalira, al 50% els primers dies del tall

Des que el Govern va anunciar la gratuïtat del peatge, la pèrdua de vehicles s'ha recuperat però se situa un 10% per sota de les mateixes dates de fa un any

C. G.
2 min
L'entrada del túnel d'Envalira. / Arxiu ANA

EncampComerciants, hotelers, restauradors i empresaris en general del Pas de la Casa són els grans damnificats pel tall de la carretera RN22, l'única per entrar i sortir al país des de França. Però aquesta situació, que comporta el tancament de la frontera francoandorrana i que s'allarga des del 27 d'abril, amplia el seu radi de repercussions, on hi ha el túnel d'Envalira. El que és l'accés més ràpid entre el Pas de la Casa i la resta del país s'ha vist directament afectat pel tall, han confirmat fonts de la infraestructura. Segons han apuntat, els primers dies de tancament, en què hi va haver entremig el festiu de l'1 de maig, el trànsit de vehicles va caure a la meitat.

Des de dissabte a les 21 hores, moment en què la carretera francesa va quedar tallada del tot (entre divendres, quan va tenir lloc el despreniment, i aquesta hora, hi havia pas alternatiu), fins dijous dia 2 a la mitjanit, la situació va ser complicada. A partir de divendres 3 el Govern va anunciar la subvenció del túnel, és a dir, va passar a assumir el cost del peatge que paguen tots els conductors i, per tant, la infraestructura va passar a ser gratuïta, situació que s'allargarà fins que no es reobri la carretera, almenys de manera parcial. Aquesta mesura ha permès recuperar la gran majoria dels vehicles que optaven per fer aquest trajecte passant pel port d'Envalira i, per tant, la caiguda ha estat "parcialment compensada", han informat.

Tot i que encara no són dades definitives, des del túnel d'Envalira xifren, entre dijous 2 i la data actual, en un 10% la caiguda del trànsit de vehicles en comparació amb els mateixos dies de l'any passat. Tot i la gratuïtat, és evident que s'ha reduït la freqüentació per la zona.

Cal recordar, a més, que el 8 de maig va ser festiu a França i que hagués estat un dia de més trànsit de vehicles de l'habitual.

La gestió de les vacances i hores extraordinàries, principals preocupacions

En un altre ordre de coses, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va reunir aquest dijous amb una delegació del teixit empresarial del Pas de la Casa amb l'objectiu de resoldre dubtes i buscar solucions davant la situació d'excepcionalitat que viu la població pel tancament de la carretera RN22.

Els principals neguits dels empresaris del Pas de la Casa fan referència a la gestió de les vacances, les hores extraordinàries i la reubicació dels seus treballadors i treballadores. Unes qüestions que la nova legislació laboral encara no ha tingut temps de desenvolupar amb detall.

El departament legal de la CEA ha elaborat un treball de síntesi amb la informació més rellevant i ha recollit tots els neguits, amb l'objectiu de fer-lo arribar a l'executiu i mirar de donar resposta el més aviat possible.

La CEA recorda que té obert un consultori en línia gratuït per resoldre totes les preguntes de caire laboral.

stats