Societat 28/11/2017

Els usuaris de la CASS puntuen els seus serveis amb un notable

El pitjor valorat és la informació facilitada i la gestió de les incidències, però en canvi Rascagneres assenyala que l'enquesta "desmunta el tòpic" que es doni una mala atenció

M. T.
3 min
Presentació del baròmetre de satisfacció dels usuaris de la CASS. / M. T.

Andorra la VellaLa Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha donat a conèixer els resultats de la primera enquesta de satisfacció que s'ha elaborat de manera externa i que constata que la satisfacció global dels seus usuaris se situa en un notable. La satisfacció mitjana dels afiliats és d'un 7,2 sobre 10, mentre que la dels declarants (empresaris) és lleugerament més baixa, amb un 7. L'enquesta s'ha fet a 650 afiliats i 250 declarants entre els mesos d'octubre i novembre d'aquest any.

Pel que fa als afiliats, el més ben valorat és la pàgina web (7,3) i l'atenció del personal i la gestió dels volants de desplaçament (7,2), però suspenen la gestió d'incidències amb un 4,7, i només puntuen amb un 5,8 la informació facilitada. En canvi, els declarants són els que donen la nota més alta al web (7,4) i no són tan crítics amb l'atenció del personal (6,8) ni les incidències (5,1).

El president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, ha celebrat els resultats de l'enquesta i s'ha mostrat sorprès que el servei mèdic estigui ben valorat (7,2), un fet que considera que "trenca els tòpics de la imatge de la CASS". També ha volgut destacar que un 37% dels afiliats i un 52% dels declarants considera que el servei ha millorat en els últims anys.

Manca d'informació i problemes amb les baixes, principals incidències

Un 8% dels afiliats i un 17% dels declarants enquestats han afirmat que han patit alguna incidència, i en el primer grup d'usuaris les més freqüents són la manca d'informació i els problemes amb les baixes. En el cas dels declarants, la majoria d'incidències són per problemes amb les baixes i amb les altes, però Rascagneres ha assenyalat que es tracta d'una "contradicció", ja que els primers es queixen del control excessiu de les baixes mentre que els empresaris ho fan del contrari. De fet, el responsable de la parapública considera que la majoria d'incidències estan relacionades amb desacords amb les resolucions mèdiques o de la CASS i que, per tant, és molt difícil que es puguin resoldre.

El que sí que preocupa a la CASS són els problemes relacionats amb les deficiències en la informació facilitada, i Rascagneres ha reconegut que hi poden haver "errors i mancances", però s'ha compromès a invertir-hi més esforços. De fet, un 25% dels usuaris consideren que la CASS dona menys informació de la necessària. Per fer-hi front, d'una banda, en breu es posarà en marxa una nova pàgina web més moderna i amb la informació més entenedora, amb la voluntat que es converteixi en el principal canal de comunicació amb els usuaris. I pel que fa a l'atenció presencial, es treballarà per donar dos nivells d'informació: la més genèrica i la més especialitzada, que s'anirà incrementant.

La tria del metge referent, per Internet

Per solucionar els temps d'espera en ser atès, tant presencial com telefònicament, l'objectiu de la CASS és que en un termini de 3 anys es puguin fer tots els tràmits en línia. No obstant, els responsables de la parapública han reconegut que de les 130.000 atencions presencials que fan anualment, moltes es podrien resoldre per Internet, de manera que es tracta d'un tema cultural, ja que molts usuaris prefereixen ser atesos en persona. De fet, des de la xarxa actualment els declarants ja poden fer les cotitzacions, les altes i les baixes, mentre que els afiliats poden obtenir, entre d'altres, els volants de desplaçament, els certificats o els extractes de punts i, a partir del gener, també podran triar el seu metge referent per Internet.

Un altre dels aspectes menys valorats pels enquestats són l'import de les pensions i les tarifes de les prestacions per una banda, i l'import de les cotitzacions per la banda de la patronal. En aquest aspecte, Rascagneres, que reconeix que les pensions són baixes, ha recordat que el que fa la CASS és complir la llei, de manera que "qui percep la pensió ens perjudica a nosaltres" si ens posa una nota baixa. En canvi, ha destacat l'elevat grau de satisfacció en la rapidesa dels reemborsaments, i ha recordat que el sistema andorrà és molt més ràpid que el francès, cosa que va merèixer les crítiques dels tècnics francesos que van avaluar el sistema de seguretat social d'Andorra.

Des de la CASS han avançat que l'enquesta s'anirà repetint regularment i que, tot i que la consideren satisfactòria, "volem anar més lluny i d'aquí a uns anys poder arribar al 10".

stats