Societat 20/12/2017

La vacuna de l'hepatitis B s'administrarà en tres dosis

A partir del 2018, als nounats no se'ls subministrarà cap quantitat

Ana
2 min
Un professional de la infermeria prepara una vacuna. / D. R. (ANA)

Andorra la VellaA partir del primer de gener del 2018, el subministrament de la vacuna de l'hepatitis B passa de quatre a tres dosis, ja que se suprimeix la que se subministra als nounats. El ministeri de Salut, conjuntament amb el Consell Assessor de la Patologia Infecciosa (CAPI), ha acordat una actualització del calendari de vacunacions infantils, que consisteix en la modificació de l’administració de la vacuna contra l’hepatitis B, una vacuna que ja està inclosa en el calendari. El CAPI està constituït pels seus membres permanents (microbiòleg, metge internista, metge d’atenció primària, farmacèutic i tècnics del ministeri) i un membre consultiu, en aquest cas un pediatre en representació del seu col·lectiu professional.

Salut i el CAPI han acordat eliminar la dosi de la vacuna que s’administra als recent nascuts, per passar a una pauta d’administració als dos, quatre i dotze mesos de vida. La mesura s’ha pres atenent les dades epidemiològiques, les innovacions, l’evidència científica existent i les vacunes que en cada moment estan disponibles per part de les autoritats sanitàries.

El ministeri de Salut vol recordar que les vacunes constitueixen una de les actuacions sanitàries més eficaces que es coneixen. De fet, es considera que després de la potabilització de les aigües, la prevenció de malalties infeccioses greus mitjançant la vacunació és la mesura de salut pública més important i la que redueix en major mesura les malalties i la mortalitat al món. La finalitat de la vacunació és doble: d’una banda, protegir l’individu de la malaltia o de les malalties per les quals ha estat vacunat, i d'altra banda, establir un fenomen d’immunitat de grup i interrompre la transmissió de l’agent causal de la malaltia, disminuint-ne la incidència. Per tot això, amb altes cobertures de vacunació es pot arribar a eliminar i erradicar algunes malalties. Dos exemples palpables són l'erradicació de la verola i la certificació de l’eliminació de la pòlio a la Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la disminució de la incidència de xarampió, galteres, rubèola, rubèola congènita, tètanus i tètanus neonatal, entre altres malalties infeccioses.

stats