Publicitat
Publicitat

Un total de 52 veneçolans residents rebutgen l'Assemblea de Maduro

La mobilització arriba a gairebé el 84% de les persones que estraven cridades a les urnes 

Els veneçolans residents al Principat rebutgen la futura Assemblea Constituent proposada per Nicolás Maduro i demanen que se celebrin unes noves eleccions. Així ho reflecteixen els resultats de l’escrutini del referèndum que s’ha celebrat arreu del món aquest diumenge, i també a Andorra. Segons ha informat l’Associació de Residents i Empatitzants de Veneçuela al Principat, dels 53 veneçolans que han anat a votar, 52 han votat 'sí' a rebutjar la proposta de Maduro. Aquesta participació representa el 84% dels censats. 

El referèndum proposava tres preguntes amb possible resposta de 'sí' o 'no': "Rebutja i desconeix la realització d'una Constituent proposta per Nicolás Maduro sense l'aprovació prèvia del poble veneçolà?; Demanda a la ‘Fuerza Armada Nacional’ i a tot funcionari públic obeir i defensar la Constitució de l'any 1999 i donar suport a les decisions de l'Assemblea Nacional?; Aprova que es procedeixi a la renovació dels poders públics d'acord amb el que estableix a la Constitució, i a la realització d'eleccions lliures i transparents així com la conformació d'un govern d'unió nacional per restituir l'ordre constitucional?".

Des de l’associació de residents fan una “valoració molt positiva” de la participació i del desenvolupament de la jornada. La consellera liberal, Judith Pallarés, ha participat del procés que s’ha realitzat a Andorra com a observadora electoral. El referèndum és una consulta popular impulsada per l'oposició i que el 'chavisme' ja ha dit que és il·legal. Tot i això, s’ha planteja també com un acte de desobediència civil al govern de Maduro. Segons els organitzadors, el nou organisme que vol impulsar Maduro usurparia competències i funcions a l'actual parlament de Veneçuela, ara dominat per l'oposició al chavisme.