Presenten una web per potenciar l'aprofitament de l'energia solar

El portal permetrà consultar les oportunitats dels diferents edificis per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques

El potencial de l’energia solar al Principat és molt elevat i, de fet, l’edificació és la que en té “més” d’entre totes les renovables, tal com ha destacat el cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel. I precisament perquè se’n pugui treure un major profit, aquest dijous s’ha presentat una nova eina, disponible a la pàgina web del ministeri de Medi Ambient i de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) i que facilita informació sobre les oportunitats de la implementació d’aquesta energia als diferents edificis.

De moment, la informació disponible és la dels immobles d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Ordino i Sant Julià de Lòria i tal com ha manifestat el director de l’OBSA, Marc Pons, la voluntat és que a finals d’any es pugui tenir la informació de la resta de parròquies.

Aquesta plataforma, segons Pons, té un doble objectiu, d’una banda “divulgativa” ja que s’exposa què és l’energia solar i informació sobre aquesta energia a Andorra (amb dades sobre la normativa vigent); i de l’altra, hi ha un mapa interactiu en què es poden veure les cobertes dels edificis i un per un les potencialitats que tindria la instal·lació de panells per aprofitar l’energia solar. Per exemple, hi ha dades sobre el cost que podria tenir i la rendibilitat que se’n podria treure.

Miquel ha recordat que des de l’executiu es potencia aquesta energia tant a través de les ajudes del Pla Renova com del programa específic per afavorir la implantació. “Sempre aspirem a més, desitjaríem, voldríem, que es pogués aprofitar d’una manera més global”, ha destacat Miquel, afegint que hi ha interès per aquests programes.

La demanda nacional d’energia, segons la dades facilitades per Miquel, representa un 0,4% de la radiació total que rep el país. També ha recordat que en base al Llibre Blanc de l’Energia hi ha quatre grans eixos que són l’estalvi i l’eficiència energètica, l’augment de la producció, la reducció de gasos d’efecte hivernacle i la reducció de la dependència de l’exterior, i que el foment de l’energia solar s’encabeix en aquests quatre eixos. La nova eina és fruit del conveni de col·laboració entre el Govern i l’OBSA.