Societat 15/12/2021

Xavier Pastor: "És primordial que s'inverteixi més en els entrenadors"

Eduard Piera
4 min
L'expert en resolució de conflictes, Xavier Pastor.

Els conflictes generats al món de l'esport són un fet habitual. I com gestionar-los és un dels principals reptes que han d'aprendre a solucionar tant els esportistes, com els familiars i especialment els clubs i les entitats. De tot això en parlarà avui, a dos quarts de set de la tarda i de manera telemàtica en el marc de "l'Esport connecta", l'expert en resolució de conflictes, mediador i politòleg Xavier Pastor, a qui des d'ANA Esports hem entrevistat per tal de conèixer, de primera mà, com veu ell l'actual context esportiu.

De què parlarà durant la conferència de dimecres?

Parlarem de la resolució de conflictes, especialment en la derrota, en l’esport base i també professional. I ho farem des de la perspectiva dels jugadors, entrenadors i de l’afició; també del club i de les federacions, que tenen un paper primordial a l'hora de gestionar aquestes situacions.

Què vol dir amb un paper primordial?

Doncs que tant els clubs i les federacions tenen un paper especial pel que fa a la formació tant per als jugadors, com per als aficionats. Amb això vull dir que per tal de poder canviar les tendències i els comportaments cal que els clubs s'ho creguin i es pugui fer formació als aficionats per què els pares i mares entenguin com animar. Que per donar suport a un equip no cal cridar ni insultar perquè això el que fa és traslladar les tensions de la grada al camp. 

Quines actuacions poden fer amb els clubs?

Hem de pensar que l'afició és el jugador número 12 en el cas del futbol (o un altre número, en funció de l'equip). Amb això que vull dir, doncs que cal educar a les aficions. Perquè tots tenim al cap que la imatge d'un equip poden ser els jugadors o l'entrenador, però l'afició al cap i a la fi també n'és part essencial. I clar que està bé que cridin i animin, però han de saber què cridar. I això al final només es fa a través de formació que poden oferir els clubs per tal de poder integrar als seus aficionats en el projecte esportiu del club.

Hi ha qui relaciona aquests comportaments amb la classe social.

Això no va de classes socials. Jo he presenciat el mateix tipus de comportaments en camps de futbol de barris de classe alta. Al final no és una qüestió ni de formació ni tampoc de classes socials, sinó de projecte. Perquè al final, el club ha de traslladar a l'afició la imatge que vol donar; perquè del contrari, el que acaba passant és que s'acaben generant comportaments tribals.

Parlant de la imatge dels clubs, quin pes tenen els entrenadors?

Mira, has de pensar que tu quan veus un entrenador tal i com es comporta, ja saps com serà l'actitud d'aquell equip i també en part com serà l'afició. Però moltes vegades el que passa és que són gent molt jove, que tenen els coneixements esportius necessaris però el que no tenen és formació en gestió de conflictes o comunicació. Per això, és primordial poder invertir en els entrenadors. 

Quin valor dona a les campanyes de les federacions, com les de 'joc net'?

Sincerament? Les campanyes que fan les federacions no serveixen per res. La millor de les campanyes que es pot fer és que es deixi de vendre alcohol als recintes esportius. I que sigui realment efectiva, no com ara que està prohibit però que se'n continua venent igual. No vull dir amb això que els borratxos siguin més agressius, però és evident que l'alcohol és un deshinibidor i quan algú beu és més probable que hi hagi problemes. 

I llavors cal recórrer a la policia.

Aquest és l'exemple més clar que hi ha molta feina per fer. Al final, quan hi ha problemes sempre acabem que s'ha de posar més seguretat als camps de futbol. I és impossible destinar una patrulla de mossos d'esquadra a cada recinte esportiu on hi ha algun partit. Pensa que, abans de la pandèmia, es movien mig milió de persones cada cap de setmana només en futbol de base. El que cal és educar sobre com gestionar els problemes en el món dels esports.

Els més llegits

Tancament del coll d'Ordino fins que se celebri el Winter Rally

24/11/2021 A LES 16:35

El llibre del Ral·li d'Andorra mostra una part de l'evolució i de la història del Principat

16/11/2021 A LES 19:59

Vinyes i Font s'imposen en la darrera cita del Campionat d'Espanya de Resistència

15/11/2021 A LES 10:49

Torra acaba 31a als Worlds de Functional Fitness

29/11/2021 A LES 12:11

Andorra es desfà de Mònaco i es jugarà la segona plaça amb Xipre

04/12/2021 A LES 12:28

El fotògraf Dani Catalán prendrà part en el Dakar Classic com a Media

18/11/2021 A LES 23:10

Cardelús vol assaltar el podi de l'Europeu de Moto 2 a València

16/11/2021 A LES 11:28

Vinyes, a només un punt de la tercera plaça de l'ERC

16/11/2021 A LES 11:48

Seguiu-nos!

stats