A L'ANDORRANA

BORRUFA

És una paraula molt utilitzada a tot el Pirineu per referir-se a la precipitació en forma de flocs de neu enduts pel vent

És una paraula molt utilitzada a tot el Pirineu per referir-se a la precipitació en forma de flocs de neu enduts pel vent, com indica el Diccionari de la llengua catalana. És en aquesta època de l’any, al final de la tardor i principi de l’hivern, quan més habitualment se sent als carrers allò que “comença a borrufar”, una verbalització del mot que també recull el diccionari. Encara més, és habitual per referir-se al vent fred, després d’haver nevat, que arrossega partícules de neu dels cims cap a les valls.

Rosalina Pantebre, en El parlar d’Andorra, afegeix que la borrufa és la responsable de les congestes i dificulta l’avanç per la muntanya alta, mentre que si el vent canvia constantment de direcció, esbojarrat, se’n diu torb. Del terme també se’n deriva borrufera, els núvols que marquen neu.

A Andorra el Trofeu Borrufa o, simplement, el Borrufa, és la competició internacional més important del Pirineu per a esquiadors d’entre 13 i 16 anys. La temporada passada, a Arcalís, hi van participar 235 corredors de 28 equips, que es van deixar veure per tot el país. Forma part del circuit mundial de les setze competicions infantils més importants.