A L'ANDORRANA

BRINGUERA

És un embotit cuit, de porc, molt apreciat a l’Alt Urgell i a Andorra, d’on és originari

És un embotit cuit, de porc, molt apreciat a l’Alt Urgell i a Andorra, d’on és originari. Es fa amb carn del cap cuita, les cotnes escaldades, una mica de carn magra, cansalada i freixures. Es condimenta amb sal, pebre i una mica de sang per donar color. Es lliga amb ou i s’emboteix en budell sec o bufeta. L’embotit queda llis i rodó i es bull a la caldera durant quatre hores, i queda una textura tendra i suau.

El consum de bringuera és habitual en aquesta època de l’any, quan se celebren les escudelles a totes les valls per escalfar el cos. Es pot trobar a les escudellades populars i als restaurants típics de les bordes andorranes. És molt energètic, amb greix i colesterol, però també ric en proteïnes i vitamines B i A. La sang li aporta ferro. Es pot consumir també fred, amb pa amb tomàquet.

De fet, anys enrere es deixava assecar i no es començava a menjar fins a l’estiu, quan els pagesos l’apreciaven molt per esmorzar. Encara s’elabora en algunes cases, tot i que cada vegada és menys freqüent. Els professionals que l’elaboren seguint la recepta inclosa en la tradició culinària andorrana poden demanar el segell oficial Andorra Recepta Tradicional, del Govern d’Andorra.