A L'ANDORRANA
Suplement 13/04/2015

BRINGUERA

És un embotit cuit, de porc, molt apreciat a l’Alt Urgell i a Andorra, d’on és originari

Ara Andorra
1 min

És un embotit cuit, de porc, molt apreciat a l’Alt Urgell i a Andorra, d’on és originari. Es fa amb carn del cap cuita, les cotnes escaldades, una mica de carn magra, cansalada i freixures. Es condimenta amb sal, pebre i una mica de sang per donar color. Es lliga amb ou i s’emboteix en budell sec o bufeta. L’embotit queda llis i rodó i es bull a la caldera durant quatre hores, i queda una textura tendra i suau.

El consum de bringuera és habitual en aquesta època de l’any, quan se celebren les escudelles a totes les valls per escalfar el cos. Es pot trobar a les escudellades populars i als restaurants típics de les bordes andorranes. És molt energètic, amb greix i colesterol, però també ric en proteïnes i vitamines B i A. La sang li aporta ferro. Es pot consumir també fred, amb pa amb tomàquet.

De fet, anys enrere es deixava assecar i no es començava a menjar fins a l’estiu, quan els pagesos l’apreciaven molt per esmorzar. Encara s’elabora en algunes cases, tot i que cada vegada és menys freqüent. Els professionals que l’elaboren seguint la recepta inclosa en la tradició culinària andorrana poden demanar el segell oficial Andorra Recepta Tradicional, del Govern d’Andorra.

stats