Nous projectes per ampliar les oportunitats de feina

A falta de centres especialitzats de treball, s’han obert botigues perquè les atenguin discapacitats

En la lluita per trobar el lloc de treball adequat per a les persones amb diversitat funcional, un dels recursos que es troben a faltar al Principat són els centres especialitzats de treball. Aquest model no s’ha desenvolupat a Andorra per les característiques del país i, segons els membres d’Agentas, també per les dificultats en la importació i exportació de materials.

Els centres especialitzats de treball, com poden ser La Fageda o l’ONCE, que són dels més coneguts, busquen la integració laboral de les persones amb discapacitats, que desenvolupen les tasques productives de l’empresa. A Andorra aquests centres no hi han arribat, però des de l’Escola Especialitzada de Meritxell es busquen alternatives similars a una escala més petita.

Al juny, gràcies a un acord amb l’associació Carisma, es va inaugurar una botiga de reutilització de material, on els ciutadans poden portar roba o altres productes que no facin servir, i es venen a preus molt econòmics. La botiga es gestiona només amb personal d’Agentas, i les persones amb discapacitats s’encarreguen de l’atenció al client, les vendes, el manteniment del material i del local, així com d’anar a buscar els productes que els encarreguen.

D’aquesta manera, les persones amb diversitat funcional poden desenvolupar les seves habilitats i formar-se laboralment, sempre amb l’acompanyament de professionals.

Els primers mesos el projecte es va poder desenvolupar gràcies al suport del Govern, que va assumir el salari dels treballadors, però la intenció és que aviat es pugui assumir amb els beneficis de les vendes.

L’èxit d’aquest primer projecte, a més, ha dut Agentas a apostar per aquesta modalitat d’integració laboral, i ja preveuen obrir una altra botiga Carisma a Sant Julià de Lòria i un magatzem per guardar i recollir el material dels donants a Escaldes-Engordany.

Obertura d’un bar d’Agentas

A més, un projecte que podrà veure la llum ben aviat és el d’assumir la gestió d’un bar a Andorra la Vella. L’establiment és comunal i actualment no està en funcionament, i l’administració ha decidit cedir l’espai perquè el portin els treballadors d’Agentas. D’aquesta manera, el responsable del servei, Sergi Marsal, explica que es farà una rotació perquè es pugui fer servir l’establiment com a escola de formació per a les persones discapacitades en l’àmbit de l’hostaleria. Hi haurà sempre dues persones titulars i dues en rotació perquè vagin aprenent les tasques que resulten necessàries en aquest sector, i el dia que puguin optar a un lloc de treball similar ja hi tinguin experiència.

Aquests són els principals projectes per al 2015 però, a més, s’estudia la possibilitat de fer un taller productiu que uneixi usuaris del servei d’Agentas i de Xeridell. Algunes de les persones amb discapacitats tenen prou habilitats per treballar en la producció, però en canvi es troben amb problemes d’integració en equips de treball i per això prefereixen treballar a dins la mateixa escola, on hi ha el taller de Xeridell. La idea d’un nou taller seria que es pogués instal·lar a l’exterior i que pogués acollir els usuaris amb més habilitats i donar-los tasques rendibles, que permetessin incrementar la comercialització i alhora garantir uns salaris als treballadors.