A L'ANDORRANA

PARROQUIALISME

El terme parroquialisme es refereix al fet de prioritzar els interessos de les parròquies i dels comuns

Amb la vista posada a les eleccions generals de l’1 de març, un dels mots d’ús exclusiu a Andorra en l’àmbit polític és el parroquialisme, que deriva de parròquia, és a dir, cadascun dels set territoris en què es divideix administrativament el país. El terme parroquialisme es refereix al fet de prioritzar els interessos de les parròquies i dels comuns (l’òrgan que les administra) enfront de l’interès nacional de país. Aquesta visió té el seu origen en el pes que han tingut històricament les parròquies a l’hora de governar el país, així com la seva autonomia financera, que els ha permès durant els anys de bonança econòmica dotar-se cadascuna de serveis i instal·lacions propis.

Actualment moltes formacions polítiques defugen aquesta perspectiva i defensen la necessitat de mancomunar serveis. A més, s’ha arribat a qüestionar si són necessàries vuit administracions diferents (el Govern i set comuns) per a 70.000 habitants.

Però el cert és que el sistema electoral andorrà dóna molt de pes a les parròquies, fins al punt que guanyar en una d’elles pot acabar sent determinant en els resultats globals d’unes eleccions generals com les que hi haurà d’aquí deu dies.