SETCLAUS

Andorra decideix

Comencen a quedar-se enrere les mancances que situaven el petit país dels Pirineus en el punt de mira

Andorra escollirà d’aquí uns dies què vol ser de gran. Les eleccions generals previstes per al primer diumenge de març han de ratificar o aturar els avenços assolits els darrers anys. El Principat ha desenvolupat un marc normatiu que li ha permès començar a homologar-se amb el món. Comencen a quedar-se enrere les mancances que situaven el petit país dels Pirineus en el punt de mira. Andorra ha pres decisions valentes i necessàries que han estat reconegudes per les institucions internacionals. Tot i això, encara resta feina per fer.

Andorra ha d’avançar cap a un model de país que generi oportunitats per a tothom. Un país preparat per als reptes del futur. Un Estat que garanteixi el futur a les properes generacions. I, sobretot, que no visqui d’esquena al món.

En els comicis de l’1 de març es renovarà el Parlament. Es trien 28 escons. Hi concorren 4 forces polítiques. Demòcrates per Andorra, Liberals d’Andorra, Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés. Quatre opcions que volen el millor per al país i que defensaran models d’estat diferenciats en les formes i en els fons.

Les enquestes apunten que la majoria parlamentària la conformarà l’opció que vol continuar amb el procés d’obertura endegat. A pesar que l’opció d’aturar aquesta obertura sembla que pot prendre força, Andorra difícilment farà passes enrere en aquest sentit, més tenint en compte el context internacional.

En els propers anys, a Andorra s’hi succeiran fites històriques. Es desplegarà un nou model per a un país mil·lenari que finalment ha decidit fer-se gran. Almenys això diuen els indicadors polítics. Andorra no vol renunciar a les seves especificitats, però tampoc a fer part de la comunitat internacional de manera decidida. Caldrà seguir què passa l’1 de març per entendre cap on es va.