1,2% del PIB en inversió estrangera el 2014

El sector salut lidera les inversions foranes, mentre que els negocis relacionats amb el comerç i les noves tecnologies estan trigant més de l'esperat en materialitzar-se

Des de l’aprovació de la llei d’inversió estrangera, el juny del 2012, el Govern ja ha rebut més de 1.300 sol·licituds d’inversors forans per instal·lar-se a Andorra, amb una inversió prevista de 178 milions d’euros, que equivalen al 7,3% del PIB andorrà. Però per comparar la inversió estrangera que rep Andorra amb els països de l’entorn cal fixar-se en la xifra d’inversions formalitzades durant el 2014, que s’ha quadruplicat respecte al 2013 i que representa un 1,24% del PIB. Des del Govern, consideren que és una bona ràtio, tenint en compte que la mitjana a la zona euro és d’un 1,9%, però el repte per als pròxims dos o tres anys és diversificar els països dels quals prové la inversió per deixar de ser tan dependents d’Espanya i França.

Lideratge del sector salut

El secretari d’estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, destaca que el sector que més es va desenvolupar durant l’any passat va ser el de la salut, amb l’obertura de clíniques d’estètica, dermatologia, oftalmologia i un centre de quiropràctica. Un dels motius d’aquest interès és el fet que aquests negocis s’aprofiten del gran volum de turistes que atreu el país.

En canvi, a les sol·licituds d’inversió en el camp del comerç i de les noves tecnologies els està costant materialitzar-se. En el primer cas, per les dificultats de trobar un emplaçament adequat, ja que les grans marques comercials que han mostrat el seu interès -Marks&Spencer, Camper, Starbucks, Fnac- volen estar al bell mig dels eixos comercials i prefereixen esperar. Pel que fa a les noves tecnologies, Missé destaca l’avantatge de disposar de dues empreses motor, Andorra Telecom i Forces Elèctriques d’Andorra, però afegeix que cal esperar que els projectes plantejats madurin, tenint en compte que s’han de fer inversions considerables per instal·lar una empresa que sigui proveïdora de serveis d’aquestes característiques.

De cara al 2015, l’entrada de sol·licituds continua tenint un ritme superior al de l’any anterior.