Els empresaris demanen convenis amb més països

El sector empresarial valora molt positivament els convenis de doble imposició firmats amb Espanya, França i Luxemburg, però el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, considera que cal anar més enllà i firmar textos similars en països d’altres llocs del món on ja operen o poden operar empreses andorranes, com per exemple de l’Àfrica, Llatinoamèrica o l’Àsia. Són poques les companyies que presten serveis a l’estranger, principalment del sector de la construcció, però també hi ha enginyeries i negocis dedicats al comerç internacional.

També des de la Cambra de Comerç es mostren convençuts que els CDI ajudaran a donar credibilitat al país i a normalitzar les relacions internacionals. L’entrada en vigor estimularà la internacionalització de més empreses del sector serveis, com consultories, despatxos d’arquitectes i advocats, o assessors fiscals.

El president de la patronal també demana que el Govern garanteixi que el nou marc fiscal de baixa tributació sigui estable i doni seguretat jurídica. D’aquesta manera, es podran atreure noves empreses de capital estranger. “Si passen a suportar una fiscalitat més baixa, tindran més beneficis, que poden destinar a ser més competitives”, apunta Altimir. Amb tot, creu que calen encara 5 o 6 anys per percebre realment l’impacte de l’obertura econòmica i per deixar de dependre tant del comerç, el turisme i la banca.

Evitar deslocalitzacions

El president de la comissió de relacions internacionals de la CEA, Pere Augé, també aposta per negociar el màxim de CDI amb altres països, i posa com a exemple els Emirats Àrabs, que hi van apostar fort i van firmar en temps rècord una norantena d’acords.

Però Augé assegura que en cap cas es tracta de fomentar deslocalitzacions d’empreses d’Espanya o de França, sinó d’establir sinergies i nexes de reciprocitat, i d’atreure companyies que vulguin operar més enllà d’aquests països. “Andorra -indica Augé- no serà competència per als països veïns perquè no pot implantar grans indústries, però sí que pot ser atractiva per prestar serveis de qualitat”. I posa d’exemple una empresa xinesa que vulgui fer d’Andorra la seva base d’operacions, un fet que pot propiciar futures inversions als països de l’entorn, per una qüestió de proximitat.