Publicitat
Publicitat

Human Rights Watch denuncia "execucions extrajudicials" de la policia de Rio a un mes dels Jocs

L'organització assegura que aquests homicidis són un "obstacle per a la seguretat" de les Olimpíades

Els homicidis comeses per la policia a l'estat de Rio de Janeiro constitueixen un "obstacle per a la seguretat", segons un informe de Human Rights Watch (HRW) divulgat aquest dijous, a un mes de l'inici dels Jocs Olímpics. L'organització de defensa dels drets humans denuncia que la policia de Rio de Janeiro va matar més de 8.000 persones en la darrera dècada, incloses unes 645 l'any passat i 322 entre gener i maig, i que moltes d'aquestes morts van ser "execucions extrajudicials".

L'informe, que apareix en plenes protestes de policies i bombers per les condicions en què els toca treballar, documenta com l 'ús il·legal de la força policial ha contribuït al desmantellament dels esforços de l'Estat per millorar la seguretat pública i adverteix que el govern local "no ha fet prou per resoldre el problema. Segons les dades de HRW, l'any passat, per cada agent mort en acte de servei a Rio, la policia va acabar amb la vida de gairebé 25 persones, més del doble que al sud d'Àfrica i tres vegades més que als Estats Units.

"Rio s'enfronta a un problema seriós de violència criminal, però executar els sospitosos no és la solució", afirma María Laura Canineu, directora de HRW al Brasil. "Aquestes execucions enfronten les comunitats amb la policia i comprometen la seguretat de tots", denuncia.

L'objectiu és matar, no detenir

Human Rights Watch aporta proves de 64 casos en què agents de policia van provocar la mort de 116 persones, inclosos 21 nens i adolescents, i van intentar encobrir els seus crims. Gairebé tots els casos es van qualificar com "enfrontaments", però en almenys 20 les proves demostren que les víctimes van ser tirotejades a boca de canó. En altres es va comprovar que no hi va haver cap enfrontament previ.

L'organització ha entrevistat més de 30 policies a Rio i almenys dos han reconegut la seva participació en execucions. Un d'ells, segons el document, va reconèixer que un dels seus companys va executar a un suposat traficant de drogues quan estava ferit a terra i un altre va descriure una operació organitzada amb l'objectiu de matar, i no de detenir, a sospitosos d'integrar bandes criminals . Els policies, continua l'organització, van admetre que no denuncien els crims dels seus companys per por. "Ells no dubtarien ni una mil·lèsima de segon en matar-me o matar a la meva família", explica un dels entrevistats a HRW.

"Els policies estan en guerra amb les faveles"A més d'encobrir les seves actuacions, els agents implicats intimiden testimonis, col·loquen armes o drogues en les víctimes, remouen els cossos del lloc del crim i fins i tot els porten a l'hospital per justificar que els van intentar socórrer.

L'impacte de les execucions comeses per la policia no només arriba a les víctimes i als seus familiars, sinó també als propis cossos de seguretat. "Aquestes morts fomenten cicles de violència que posen en risc la vida dels policies que actuen en àrees amb alts índexs de criminalitat, destrueixen la seva relació amb les comunitats i augmenten el nivell d'estrès", denuncia la ONG.

Els policies responsables d'execucions rarament són portats davant la justícia i les investigacions internes són "lamentablement inadequades", continua l'informe.

Mesures insuficients

En la seva candidatura per als Jocs Olímpics, el govern brasiler va afirmar que l'esdeveniment actuaria com "un gran catalitzador de millores a llarg termini en els sistemes de seguretat de Rio de Janeiro", es recorda en el document .La principal iniciativa en matèria de seguretat, afegeix, va ser substituir les incursions militars a les faveles per una policia de "proximitat", les anomenades Unitats de Policia Pacificadora (UPPs).

Però, " no es pot esperar que la policia de proximitat funcioni quan la policia continua executant membres de les comunitats que hauria de protegir", denuncia la responsable de HRW Brasil. "Tampoc es pot esperar que els policies honestos tinguin un bon exercici quan viuen en constant temor, no només pels grups criminals sinó pels seus propis companys". EFE