Internacional 27/04/2013

El gos, en perill d'extinció al nord-est de Tailàndia per la indústria canina

El tràfic de gossos per proveir la indústria de Laos, la Xina i el Vietnam s'empara en la corrupció i és denunciat per entitats animalistes. Aquests animals són molt apreciats en alguns països per a la cuina i per a la indústria de la pell

Efe
3 min
Gossos engabiats, en una imatge facilitada per la Fundació Soi Dog, de Tailàndia / EFE

BangkokEl gos està en perill d'extinció a les províncies tailandeses que voregen Laos i que fins fa poc han estat la principal zona de subministrament per als marxants que proveeixen matèria primera a la creixent indústria canina.

Els activistes tailandesos i amics dels animals denuncien que ja és difícil veure gossos de qualsevol raça als pobles i ciutats propers a la frontera, a través de la qual els contrabandistes treuen de forma clandestina cada any desenes de milers de gossos per fer negoci gràcies a la forta demanda provinent de la Xina i el Vietnam.

"Han espremut moltes àrees. Veure algun gos de carrer ara ja és fins i tot estrany", apunta Phumpat Pracharasap, un antic diputat tailandès contrari a aquesta indústria en expansió.

La fundació Soi Dog, una xarxa amb base al nord-est de Tailàndia formada per voluntaris que intenten interceptar els carregaments de contraban, calcula que les xarxes de contrabandistes transporten a Laos prop de 300.000 gossos cada any.

Però, segons estimacions del Col·legi de Veterinaris de Tailàndia, anualment prop de mig milió d'aquests animals són exportats de manera il·lícita o bé sacrificats als escorxadors clandestins del nord-est del país que subministren matèria primera a diferents negocis: des de tallers que fan guants de pell de gos fins als que fan cordes de guitarra amb les vísceres de l'animal.

La majoria de guants per a jugadors de golf o per practicar altres esports que es fabriquen en tallers de marroquineria de la perifèria de Bangkok són exportats al Japó, Taiwan i altres països d'Àsia, on aquest tipus de pell és molt apreciada.

Aquest tràfic de gossos a Tailàndia s'empara en la corrupció, sobretot a nivell provincial. "Les autoritats i la policia reben pagaments per callar i mirar cap a un altre costat", denuncia l'exparlamentari Phumpat Pracharasap.

"Un col·laborador nostre va presenciar l'altre dia com un oficial de la policia acceptava un suborn de 120.000 bahts (3.000 dòlars) per permetre una operació de contraban de gos", assegura John Dalley, fundador de l'organització Soi Dog.

Els contrabandistes guanyen de 10 a 30 dòlars per gos, encara que aquesta quantitat de diners pot ascendir fins a 250 dòlars una vegada ha estat venut al Vietnam, cosa que suposa una suma respectable, ja que la majoria dels animals han estat aconseguits sense cap cost o canvi del lliurament al seu suposat amo d'algun objecte barat per a la llar o qualsevol altra cosa de preu baix.

A més a més, els gossos amb els quals es trafica són maltractats. Als escorxadors clandestins de la província de Sakhon Nakhon, al nord-est de Tailàndia, són apallissats fins a la mort per estovar-ne la carn. Els cremen el pèl amb un bufador, els escorxen i finalment els decapiten.

"Està estesa la idea que causar dolor al gos contribueix a fer que la carn sigui més tendra, per això els trenquen les potes abans de morir o els couen vius", explica Dalley. I, com que el preu de l'exemplar varia segons el pes, moltes vegades els engreixen durant diversos dies fent-los menjar a la força amb tubs que els fiquen per la boca.

Els animals són transportats de deu en deu o de vint en vint en gàbies col·locades una damunt d'una altra en el compartiment posterior de càrrega d'un camió i durant els dos o tres dies de viatge no reben aigua ni cap aliment. Alguns gossos moren per asfíxia o deshidratació mentre són transportats a ple sol per una regió en la qual la temperatura supera els 38 graus a l'ombra quasi tot l'any.

stats