Política 13/07/2021

El PS exposa els dubtes que li genera el contracte de Govern amb Grifols

ARA Andorra
2 min
Pere López, aquest dijous al Consell General.

Andorra la VellaEl grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat aquest dimarts una esmena de devolució al Govern sobre l’acord Grífols. Els socialdemòcrates comparteixen amb l’executiu la idea que una empresa com Grífols s’instal·li al país amb un centre de recerca immunològica, però després d’analitzar el pacte de socis, s’han trobat algunes consideracions que generen dubtes als socialdemòcrates, que entenen que la ciutadania hauria de conèixer i que es demana debatre el dijous a la sessió del Consell General. Unes qüestions que també s’han tramès des del grup parlamentari al cap de Govern, Xavier Espot.

El principal punt a discutir que han observat els socialdemòcrates rau en què el Govern sigui soci d’aquesta societat, però no s’hagin buscat altres fórmules lligades a la cessió del terreny (com per exemple un lloguer) i que aquesta participació suposi comprometre’s a assolir una sèrie de responsabilitats que no es veuen correctament des del grup parlamentari del PS. En aquest sentit, la més “preocupant” és el pacte 8.2, on s’estableix que en el cas que l’empresa no pugui tirar endavant per alguna sentència o situació que impedeixi exercir la seva activitat, el Govern, a través d’ADI, s’obliga a comprar la totalitat de la societat. “Ens sembla un pacte complicat i enrevessat des del punt de vista jurídic i que pot suposar assumir unes càrregues importants en un futur. És un pacte molt desequilibrat perquè si el negoci no pot tirar endavant i té dificultats el Govern es compromet a comprar tota la societat” ha detallat el president del grup parlamentari, Pere López.

Un altre pacte que els socialdemòcrates no acaben de veure amb bons ulls és aquell que estableix una participació del 20% del Govern, ja que la clàusula calculada “mai pot anar a la baixa i pot ser perjudicial arran de la fórmula d’obligació”.

Així mateix, no s’ha calculat amb l’aportació del terreny i, comparat amb allò que aporta Grífols, podria més elevada. López també ha manifestat al cap de Govern altres preocupacions com que Grífols no es compromet a aportar 25 milions d’euros sinó en buscar finançament i que el terreny no es pugui utilitzar com a penyora o aval per part de la societat per obtenir finançament.

“Cal que la ciutadania conegui elements del pacte de socis i fer un debat al voltant dels mateixos i demanar al Govern que asseguri que determinats riscos que puguin suposar una càrrega, com l’obligació de comprar l’empresa o que el terreny no s’utilitzi com a penyora”, ha detallat López.

stats