Societat 18/12/2020

Mor Òscar Ribas Reig, primer cap de Govern d’Andorra

Reconegut polític i empresari deixa el llegat d’haver estat clau en la redacció de la Constitució aprovada el 93

ARA Andorra
2 min
Mor Òscar Ribas Reig, primer cap de Govern d’Andorra / Arxiu ANA

Andorra la VellaÒscar Ribas Reig, el primer cap de Govern constitucional, ha mort aquest divendres al vespre al seu domicili de Sant Julià de Lòria als 84 anys d'edat.

El lauredià nascut el 26 d'octubre del 1936 va ostentar la màxima responsabilitat de l'executiu en quatre períodes. Un primer mandat del 1982 al 1984; del 1990 al 1992, període en què es va gestar la Carta Magna; entre el 1992 i el 1993, etapa en què va pronunciar el primer discurs en català a la seu de l'ONU (28 de juliol del 1993); i el darrer període com a cap de Govern va ser el 1994.

No obstant Ribas, llicenciat en dret el 1959, va tenir una llarga trajectòria política, ja que va ser membre del Consell General de les Valls entre el 1972 i el 1979. L'excap de Govern va jugar un paper clau en l'aprovació de la Constitució i va ser el fundador d'Agrupament Nacional Democràtic.

En la vessant empresarial, Ribas va participar en el negoci familiar del tabac i de la banca, en què va ser president de Banca Reig i vicepresident de Banc Agrícol.

Un cop s'ha conegut la notícia de la mort ja s'han començat a produir les primeres reaccions expressades a través de les xarxes. Des del Govern han manifestat que s’afegeixen a les mostres de condol per la defunció de Ribas i informen que el consell de ministres es reunirà dissabte per decretar el dol nacional. I al seu compte Twitter el cap de Govern, Xavier Espot, ha escrit: "En la mort d’Òscar Ribas Reig, primer cap de Govern d’Andorra, em venen les paraules d’Isaac Newton: 'Si hem pogut veure-hi més enllà és perquè ens hem enfilat a espatlles de gegants'". Al seu torn, l'excap de Govern Jaume Bartumeu, que va ocupar la cartera de Finances en el mandat 1990-1992, ha manifestat que "ens deixa un gran home d'Estat". Des dels partits polítics també han mostrat les seves mostres de condol.

stats