Internacional 27/06/2015

Varufakis: "No prorrogar el rescat mina la credibilitat democràtica de l'Eurozona"

L'Eurogrup estudia un pla B davant la convocatòria del referèndum a Grècia sobre l'acord amb els creditors

Ara / Europa Press
2 min
Iannis Varufakis afronta avui la negociació final  amb l’Eurogrup.

Barcelona / Brussel·lesEl ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, ha lamentat el rebuig a la pròrroga de "dues setmanes" del rescatrescat que expira el dia 30 de juny decidit aquest dissabte per l'Eurogrup.

Varufakis ha assegurat que aquesta decisió "mina la credibilitat democràtica de l'Eurozona" i ha acusat els socis de l'euro de tancar la porta a noves negociacions.

"Nosaltres encara estàvem oberts a negociar un acord per sotmetre'l al referèndum del diumenge 5 de juliol", ha lamentat Varufakis, que ha acusat els socis de l'euro de donar per acabades les converses.

El ministre grec ha assegurat que el seu govern no tenia un "mandat" per signar o no l'acord amb els creditors i que la convocatòria del referèndum és un gest "democràtic".

"Acceptarem el resultat del referèndum sigui quin sigui", ha assegurat Varufakis, que ha deixat clar que aquesta consulta "no és un referèndum sobre l'euro".

Reunió sense Varufakis

Els ministres d'Economia de l'eurozona han decidit reunir-se sense el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, per discutir un "pla B" sobre Grècia.

L'Eurogrup ha aprovat una breu declaració en què deixa clar que el programa de rescat per a Grècia expirarà el 30 de juny de 2015, i que a partir d'aquell moment Atenes deixarà de tenir accés a l'assistència financera de la UE.

Els ministres d'Economia lamenten que, "malgrat els esforços a tots els nivells i el ple suport" de la UE, Grècia ha rebutjat l'última proposta dels creditors en matèria d'ajustos i reformes i ha trencat les negociacions "de manera unilateral".

"L'Eurogrup estava obert fins a l'últim moment a donar més assistència als ciutadans grecs mitjançant un programa orientat al creixement", sosté la declaració.

Finalment, l'Eurogrup assegura que "les autoritats de l'eurozona estan disposades a fer tot el que sigui necessari per garantir l'estabilitat financera de l'eurozona".

stats