12/06/2011

Audiència en temps de crisi

Juneau és la remotíssima capital de l'estat d'Alaska. El vol des de Nova York triga vuit hores i mitja. Però la distància no ha impedit que brigades de periodistes i voluntaris al servei d'ABC News, Associated Press, The New York Times , The Washington Post , The Guardian , Bloomberg News, CNN, CBS, Los Angeles Times i, òbviament, The Anchorage Daily News hi hagin desembarcat amb un objectiu insòlit: llegir-se 24.199 pàgines de correus electrònics firmats per Sarah Palin com a governadora d'Alaska.

Segons la llei vigent a l'estat, particulars i mitjans poden demanar la consulta de documents públics. La tardor del 2008, quan McCain va llançar Palin a l'estrellat de la candidatura republicana a la vicepresidència, MSNBC, Pro Publica i Mother Jones van demanar de veure els papers de Palin. Ara, finalment, els han obert els arxius.

Cargando
No hay anuncios

Què hi volen trobar? Tot i res. Quan escric aquestes línies, ja fa 24 hores que s'ha obert la veda i els més destacat són alguns comentaris de Palin sobre la protecció dels óssos polars, la seva intenció d'influir McCain en qüestions de canvi climàtic i múltiples exemples de palinismes , paraules inventades o mal escrites per Palin que fan les delícies del sector progressista, que la considera una illetrada.

L'interès pels papers té una explicació immediata: Palin encara no ha aclarit si es presentarà a les presidencials; i si els correus donessin alguna peça de caça major se li complicaria la vida (com desitgen molts a la seva esquerra però també nombrosos companys de partit).

Cargando
No hay anuncios

Però el sobreinterès per Palin té una raó ben senzilla. Palin és audiència, com ho són Paris Hilton i Lindsay Lohan. Palin polaritza, com Aznar. O se l'adora o se l'odia. És la madura interessant que excita la política d'Amèrica. Un clic segur a internet. El substantiu és el personatge. Palin és una marca que ven, i això no hi ha mitjà que s'ho deixi perdre.

A molta distància hi ha el cas del congressista Anthony Weiner, que resisteix sense dimitir després d'haver mentit i finalment admès que enviava correus i fotos inconvenients a admiradores a qui no havia vist mai. Weiner està casat, des de fa menys d'un any, amb una dona llesta i pencaire, mà dreta de Hillary Clinton, onze anys més jove que ell, amb qui espera un fill. Weiner és el flagell dels republicans al faristol del Capitoli, i somnia l'alcaldia de Nova York.

Cargando
No hay anuncios

Palin i Weiner són notícia (potser més audiència que notícia), però quan acaba la notícia, a l'actualitat hi queda flotant una flaire de frivolitat, i la frivolitat concilia molt malament amb la crisi.

Divendres a la tarda, abans de marxar del despatx, vaig donar una ullada al tancament de Wall Street. El Dow Jones havia perdut els 12.000 punts per primera vegada des del març. Clar i net, el senyor mercat s'està posant nerviós amb aquesta economia que no acaba d'arrencar, amb aquesta política que viu aliena a la realitat i amb aquesta Europa que només dóna disgustos. Algun analista va deixar caure la paraula recessió . Estigueu atents a l'obertura de demà.

Cargando
No hay anuncios

El fosc futur de l'OTAN

Aquell mateix dia, el secretari de Defensa, Robert Gates, s'havia acomiadat de l'OTAN. Li queden dues setmanes al capdavant del Pentàgon i divendres va plantar-se a Brussel·les amb un últim missatge gens diplomàtic: a l'OTAN li espera un futur fosc, si no depriment, fins i tot irrellevant, si els estats membres no gasten més en equipament, entrenament i vigilància. Segons The New York Times , els EUA representen el 75% del total de la despesa de defensa de l'OTAN. Durant la Guerra Freda, representaven el 50%. Gates se'n va anar recordant "la incapacitat dels aliats per dedicar els recursos que calen per ser socis seriosos i capaços en la seva pròpia defensa". Seriosos i capaços. Tot un lema per als temps que corren.