27/01/2019

‘Kale borroka’ ultra

L’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat catalana, de recent creació, ha publicat un informe segons el qual existeixen a Catalunya “una vintena de grups organitzats d’ultradreta que funcionen de forma coordinada amb l’objectiu d’atemptar contra la llibertat ideològica i d’expressió dels ciutadans”. Aquests grups “haurien comès 328 agressions els últims dos anys a Catalunya [...] i s’organitzen de forma paramilitar”. Segons Jorge Carrizosa, de Ciutadans, aquesta oficina es dedica a “assenyalar” suposats objectius per a la suposada violència independentista. Concretament, la gent que es dedica a arrencar llaços grocs de la via pública de pobles i ciutats.

Hi ha una diferència que no s’hauria de tergiversar més entre la protesta i la intimidació. Fins ara, en el conflicte obert entre Catalunya i Espanya, la ciutadania organitzada entorn de l’independentisme, el republicanisme i el dret a l’autodeterminació ha exercit el seu dret a protestar, que lògicament s’ha intensificat d’ençà que el conflicte inclou l’existència de presos polítics. Es pot discutir, segons els casos, si aquests actes de protesta són més o menys encertats, oportuns o eficaços, però no han sortit mai dels paràmetres de la protesta civil diguem-ne clàssica i fins i tot convencional (incloent-hi els talls de carreteres i de vies ferroviàries). Tampoc ho han fet les protestes contra el Govern i el separatisme de la ciutadania unionista que ha assistit a les manifestacions convocades per entitats i plataformes que representen aquesta ideologia.

Cargando
No hay anuncios

Però al mateix temps gaudeixen d’una salut excel·lent aquests grups d’ultradreta que, segons Carrizosa, són assenyalats per l’Oficina de Drets Civils. Les persones que surten a arrencar llaços grocs dels carrers, i que ho fan uniformades i amb la cara tapada, i armades amb ganivets, forques i cúters, tenen una actitud clarament intimidatòria i dubtosament pacífica. Si a més amenacen ciutadans amb aquests ganivets, o envesteixen una plaça amb un cotxe a tota velocitat, ja es pot parlar sense por d’equivocar-se de violència. Una mena de kale borroka d’ultradreta, per fer servir un terme que a Ciutadans els agrada molt per desqualificar les protestes independentistes.

328 agressions en dos anys són moltes, i hi hauríem de sumar les que es produeixen a les Balears i al País Valencià per part de grups de la mateixa corda. Grups encoratjats o que compten amb el suport de partits polítics (el PP i Ciutadans, i ara també Vox), i amb la màniga més que ampla de la policia i la justícia. Actuen amb tal impunitat que no són castigats ni quan la seva violència deixa de ser de baixa intensitat i té conseqüències greus o molt greus, amb ferits i destrosses, com ha succeït en nombroses ocasions. Mentrestant, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez fa més d’un any que estan en presó preventiva per haver exercit el seu dret a la manifestació pacífica. Se’ls acusa d’haver pujat dalt d’un cotxe de policia el mateix dia que uns agents van deixar obert un altre cotxe de policia enmig de la multitud, i amb armes a l’interior.