19/12/2015

L’hivern del règim

“El que importa no és arribar sol ni aviat, sinó amb tots i a temps”

León Felipe

Panorama desolador a les portes del vuitè hivern en crisi. Focus global i zoom català. Intervinguts però mai vençuts. Colpejats a mastegots quotidians sense Photoshop ni portada: un de cada deu catalans en situació de pobresa extrema, 20% d’atur, deute fins a l’any 2108 i 115.000 execucions hipotecàries des del 2008. Nadal a les palpentes, almenys per a 100.000 llars on el dubte principal no és com arribar a final de mes, sinó com carai recomençar-lo. Pla de xoc o xoc de plans o doctrina del xoc planificada. Per dalt, pocs amb cada cop més; per baix, molts amb menys. I els mercaders, mercantilitzant el temple i venent-lo a trossos.

Cargando
No hay anuncios

Embolic i garbuix també, a les portes —¿d’entrada, de sortida, de bloqueig?— d’eleccions al Regne del Tribunal Constitucional, que regna, imposa i governa alhora. Hipòtesi lampedusiana, en el bipartidisme asimètric a quatre bandes que ens caurà. A sobre, per variar. Esclar, qui no vulgui dieta antiga, que no voti un règim caduc. Hivern(s) on el clima no millora pas: si el símptoma es diu canvi climàtic, la malaltia es diu capitalisme. A la Xina, absurd postmodern, ja agafen el cotxe per evitar la contaminació. I els desplaçats, enlloc, són els únics que saben on són. Falten paraules, escriu Reichmann, per descriure l’horror que vindrà.

Van passant les modes devastadores i queden sempre les runes, en la crònica del que la crisi s’endugué. Si posem el microscopi, tot el “dream team oficial” dels 90 para a la paperera de la història. Millet, De la Rosa, Núñez, Pujol. L’ star system autonòmic, autoliquidat. ¿Poma podrida o cistell corcat? No estan pas sols. Amb ells —passin i vegin el retaule del pessebre— hem acomiadat, amb plena impunitat retribuïda d’escàndol, els gestors de totes les caixes catalanes, entre molts d’altres. Però encara Chacón, Duran i Lleida o Fernández Díaz encapçalen llistes. Àngels de la guarda, Marcelo, quant té de nova la vella política? I viceversa? Salpebrat amb frases d’època: “Som 400 i sempre som els mateixos” (Millet), “El meu partit és La Caixa” (Fainé) o “Cal un Podemos de dretes” (Oliu). Verbigràcia elitista. Diuen, diuen, diuen.

Cargando
No hay anuncios

Cavernes i ombres, no hem tingut accés encara a la caixa negra domèstica de tota una etapa. I el quadre de comandament és encara una inèrcia que interpel·la. On arrela la indolència? On comença la inòpia? On nia la indiferència? Què ens falta i què ens sobra per voler i poder canviar les coses? Filosofia inacabada, ens falta confiança i ens sobra por, com apuntala Marina Garcés al seu darrer llibre per vindicar una vida vivible. Pensadora lliure de guarda, enmig de l’hivern; i sort que tenim de tenir-la.

Hiverns anunciats anticipadament, fa any i escaig, la NASA -poc sospitosa d’estar a l’esquerra de Déu- va alertar que a la civilització industrial, tal com l’hem coneguda fins ara, no li quedava gaire més que entre 10 i 20 anys. Triple casuística, anunciaven un final en format “caiguda de l’Imperi Romà” -ja saben, de festa fins al final i l’últim que apagui el llum-, fruit de l’avarícia i de la cobdícia de les elits globals, d’unes desigualtats ja insostenibles i de la batalla (in)finita pels recursos escassos. Això diu la NASA avui. Diuen que diuen que un dia Henry Ford va etzibar: “Si la gent entengués com funciona el sistema financer, hi hauria una revolució abans de demà al matí”. I citat, per recurrent, Warren Buffett, la tercera fortuna del planeta: “Doncs sí, això és una guerra de classes i l’estem guanyant nosaltres”. Al Capone no ho explicaria gaire millor. Si fins i tot el governador del banc britànic ha denunciat “el fonamentalisme del mercat”. No es pensin, això de l’anticapitalisme no és cap consigna banal. És -abans que res- una aposta ètica, humanista i antropològica.

Cargando
No hay anuncios

Hivern d’Ovidi Montllor i Mengual també, quan encara cal taral·lejar la cançó de les balances: les retallades minvants des del 2010 sumen 5.300 milions d’euros. La riquesa creixent dels 10 catalans més rics, 23.000 milions d’euros. Quatre cops més. Seguim entre castells fortificats i centres comercials massificats i continuem rescatant autopistes: la darrera, 300 milions, el juliol passat, de l’eix Vic-Ripoll. Aprenem res? Món del revés, el Govern blinda el que la UE desmunta per nyap ecològic: Iberpotash.

Societat de l’espectacle, ens volen espectadors, electors i consumidors. I ja ens podem calçar. A les portes de la llibreria Documenta de Barcelona, un cartell resa: la lluita més efectiva és la que es fa sense esperança. Quan no hi ha més lluita pel futur que l’estricte present, com canta i conta Feliu Ventura. No tant per fer del món un paradís -missió impossible- sinó per apedaçar-lo humanament amb recosits i retalls. A fil de vint, potser aconseguint que deixi de ser infern, per a tants i en tants llocs, en tindríem més que prou.

Cargando
No hay anuncios

Si finalment la màfia és la fase superior del capitalisme, retruny aleshores el que subscriu l’escriptor calabrès Corrado Alvaro, sense contemplacions i a la geniva: “La pitjor desesperació d’una societat és el dubte de si viure honestament resulta inútil”. Fa fred. Sovint glaça. I l’únic abrigall, foc caliu compartit, és cercar sortides comunes a problemes col·lectius, enmig del laberint on ens han capficat. Sense por i amb confiança. Mentrestant, hackers de l’impossible desobeint l’hivern, consell de Zizek contra la inèrcia, la resignació o l’amnèsia selectiva: restem obligats a viure com si ja fóssim lliures.

***

Cargando
No hay anuncios

[Postdata al vent] Dijous passat vaig participar a l’assemblea més bonica i més difícil, dura i tendra, que recordo. Vam fer “assemblea de vida” a l’Escola Annexa de Girona, reaprenent-ho tot dels alumnes de sisè i compartint que la vida és fràgil i cal cuidar-la. A elles i ells, una abraçada eviterna, d’aquelles que comencen i ja mai acaben. A les mestres, gràcies pel coratge i per recordar-nos que avui encara comença tot. I que per damunt de tot, sí, viurem.