06/12/2015

Nen Jesús o cabaretera

Un any més, vet ací el motiu dels llums de Nadal del Paral·lel: una cabaretera aixecant les cuixes, un barret de copa i les típiques estrelles d’un camerino. Entenc que és un carrer de teatres i espectacles, però no em sembla bé una cabaretera on hi pertocaria un motiu nadalenc o, si més no, neutre, com ara branquetes d’avet o regalets. Els motius que decoren els nostres carrers van des del patètic “nyam-nyam-nyam” de la Gran Via fins a una noia ballant el cancan al Paral·lel.

Respecto les creences i no creences de tothom. Jo mateix tinc dubtes. Però uns llums que s’encenen al desembre i s’apaguen el 6 de gener es pengen perquè celebrem el Nadal. I Nadal és la festa cristiana que recorda el naixement de Jesucrist. No és una festa pagana. És d’origen religiós.

Cargando
No hay anuncios

Això no vol dir, òbviament, que hàgim de celebrar-la de forma religiosa. Cadascú ho celebra com vol. Però encara que només sigui per respecte a la història i a la tradició judeocristiana a la qual pertanyem, els motius han de guardar relació amb el que celebrem. Jesucrist, fos o no fill de Déu, va portar un missatge d’esperança i amor. El seu llegat és part de la nostra forma de viure. No podem posar una cabaretera o onomatopeies de tiberis per il·luminar unes festes en què recordem la importància de l’amor veritable, de l’amistat i dels presents que entreguem com a testimoni de la nostra estima. Cercar un laïcisme legítim no ha de portar-nos a perdre l’essència de les festes ni el seu contingut que, religiós o no, és el sentit del Nadal, un sentit que es manté fins i tot dintre del laïcisme.

Text de l’Ajuntament el dia de l’encesa de llums: “Celebrem l’arribada d’un període en què la llum de la ciutat, produïda simbòlicament per la força dels seus habitants, lluita contra la foscor de l’hivern i del passat”.

Cargando
No hay anuncios

Doncs no. No celebrem això. Celebrem el Nadal. No cal creure en Jesucrist per dir-ho. Només en el seu missatge d’amor.