05/07/2017

El sector econòmic més pròsper gràcies al referèndum

BarcelonaHe explicat algun cop que un joc habitual a casa –quan arribaven a mitjanit les portades dels diaris de l'endemà– era llegir els titulars i que l'altre endevinés a quin rotatiu corresponien. Ho vam deixar, perquè era massa fàcil. Però potser podríem recuperar la juguesca. Perquè si ahir m'haguessin cantat "Puigdemont presenta en un teatre una llei sense garanties" hauria apostat per algun dels diaris del que es va batejar com a caverna. Però no: és el d''El País', que suma un nou esforç per ingressar en aquest club i que a l'editorial ("Llei fraudulenta") arriba a dir que la llei per al referèndum és "l'acte fundador d'un règim que difícilment escaparia al qualificatiu d'autoritari". De la majoria social que exigeix votar, ni piu. Mentrestant, 'El Mundo' caverneja ben poc i aporta un titular informatiu i gens estrafet: "Puigdemont presenta la llei que deroga l'Estat a Catalunya".

A Catalunya, 'El Periódico' sembla decidit a significar-se com el diari més hostil amb la votació. "Un 1-O de mínims i independència exprés", titulen. Contrasta amb la relativa moderació –'resistència passiva' potser és el terme més adequat– de 'La Vanguardia'. Només cal comparar editorials. El del diari del Grupo Godó és crític amb la llei, però des de la serenitat i sense deixar anar cap epítet feridor. A més, dedica una bona part del text a queixar-se de l'immobilisme de l'Estat. En canvi, el diari del Grup Zeta qualifica la llei d'"efímer esguerro", tracta el referèndum de "nova enganyifa" i fa burla dels ponents quan parla de les "imprecises glosses formulades ahir pels seus entusiastes portaveus".

Cargando
No hay anuncios

El Procés genera moltes incerteses, cal admetre-ho. Però amb aquesta explosió adjectival hi ha un sector econòmic pel qual segur que no hem de patir: el dels editors de diccionaris de sinònims.