Política13/12/2018

Espot proposa un país que compti amb tota la gent

L'acte ha omplert el Centre de congressos d'Andorra la Vella amb prop d'un miler d'assistents

T. Navarro

Andorra la VellaProp d'un miler de persones han assistit aquest dimecres al Centre de congressos d'Andorra la Vella a l'acte d'inauguració de campanya de Xavier Espot, candidat de DA per a les eleccions generals que es duran a terme entre finals de març i principis d'abril del 2019. "Jo no recordo aquesta sala tan plena, ni quan va venir el Raphael", ha bromejat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. Abans d'iniciar el discurs, també ha tingut paraules d'ànim del cap de Govern, Toni Martí, que ha destacat que tindrà el suport del seu equip de Govern, però "sobretot de la gent del carrer".

"El fet d'haver vist tanta gent avui no només és un missatge de confiança, és un missatge d'il·lusió", ha afirmat Espot. Precisament és un dels missatges que ha deixat clar en l'acte. El candidat de DA ha explicat a l'auditori que "l'Andorra amb la qual somio és un país on totes les persones compten", i on espera ajudar-les a través d'un programa "basat en idees que donin resposta als problemes reals que tenen els nostres ciutadans".

Cargando
No hay anuncios

El candidat ha apostat per un programa inclusiu en dos eixos, l'econòmic i el social. En l'àmbit econòmic ha refermat la idea de continuar amb les grans reformes econòmiques iniciades per l'executiu de Martí, en les quals "ens hem de concentrar a ajudar al teixit empresarial a trobar el seu lloc en el nou model econòmic i fer-se'l seu". Unes mesures que donin suport a un progrés econòmic "equilibrat per preservar els vincles cívics i la identitat". També ha parlat dels acords amb la Unió Europea, que beneficiaran als joves, ja que renunciar a la nacionalitat andorrana per poder viure o treballar als països comunitaris "ja no serà necessari un cop pertanyem al mercat europeu". De la mateixa manera, ha deixat clar que si no es preveu el control dels fluxos migratoris "no hi haurà acord d'associació".

Pel que fa a la dimensió social, ha parlat de propostes concretes com incentivar l'augment de pisos al mercat de lloguer a través d'incentius fiscals o urbanístics als propietaris i "combatre els pisos turístics il·legals que haurien de tornar al mercat de lloguer". També ha parlat de la desigualtat de gènere i el fet de respectar "els drets de la meitat de la població, que són les dones". En aquest sentit, ha parlat de fer un treball de pedagogia per no seguir tenint casos de discriminació, una feina que "comença a les escoles però que no pot acabar a les escoles".

Cargando
No hay anuncios

"Estic a favor de despenalitzar l'avortament en els tres supòsits bàsics? És clar que sí. Em sembla una qüestió rellevant per a les dones? I tant", ha dit Espot al parlar dels embarassos no desitjats. També ha puntualitzat que "despenalitzar l'avortament significaria modificar la Constitució", fet amb el qual no està d'acord, ja que és partidari de conservar el coprincipat parlamentari "perquè considero que ha aportat i seguirà aportant molt per Andorra". Tot i això, per no deixar desateses les dones que hagin pres la decisió, una de les altres mesures que ha proposat ha estat la creació "d'un servei públic específic que doni suport mèdic, psicològic i social a aquelles dones que es troben en una situació d'embaràs no desitjat". Un servei semblant a 'La Meri', el projecte que va presentar Stop Violències el dilluns passat amb l'objectiu d'assessorar dones disposades a avortar.

En el seu discurs també ha fet referència als atacs que ha patit en els darrers dies. "Em temo que venen mesos on se'ns voldrà fer caure en l'enfrontament", ha reconegut. Un debat basat en el descrèdit i la difamació en el qual ha admès que no entrarà perquè "no podem fer el joc de qui només vol malmetre Andorra".