Montaner acusa Espot de fer "política de la por" amb l'Acord
La presidenta d'Andorra Endavant afirma que des de Demòcrates es parla amb un dogmatisme que no permet un debat just


Andorra la VellaLa presidenta d'Andorra Endavant, Carine Montaner, ha llançat noves crítiques contra el cap de Govern, Xavier Espot, acusant-lo de liderar el debat sobre l'Acord d'Associació amb la Unió Europea des de la por i el dogmatisme. Montaner considera que "des de Demòcrates es parla amb un dogmatisme que no permet un debat just", i denuncia una actitud que impedeix la pluralitat de veus en aquesta qüestió clau per al futur del país.
Crítiques als assessors de l'oposició
La presidenta ha destacat el que considera una estratègia sistemàtica del Govern per desautoritzar els assessors de l'oposició. En concret, ha recordat les crítiques d'Espot cap a Benoît Le Bret, assessor d'Andorra Endavant i membre del gabinet Gide, amb una destacada trajectòria a la Comissió Europea. “Govern està acostumat a criticar els assessors de l'oposició sense respectar la seva experiència”, ha afirmat Montaner.
En paral·lel, Concòrdia ha anunciat un acte públic per al dilluns, 2 de desembre, a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany. L’objectiu és presentar el seu posicionament sobre l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, en el marc d’una sèrie de conferències que abordaran diferents aspectes del tractat.
L’acte comptarà amb la participació de Miquel Puig, doctor en Ciències Econòmiques i expert en polítiques europees, qui analitzarà el model econòmic derivat de l’Acord. Puig, amb experiència acadèmica al MIT i Harvard i amb una trajectòria com a responsable de fons europeus per a la Generalitat de Catalunya, ha assessorat Concòrdia per avaluar les implicacions del tractat.
De fet, Concòrdia disposa d'un equip d’assessors jurídics de renom, entre els quals es troben Takis Tridimas i Andrea Ott, per aprofundir en les implicacions legals de l’Acord d’Associació.
Comparacions amb Mònaco
En el marc del debat, Carine Montaner ha subratllat que els diputats de Mònaco li han assegurat que la relació del Principat amb la Unió Europea no es troba en una situació crítica, contràriament al que, segons ella, s’intenta transmetre a Andorra. "A Andorra es fan creure coses que no són", ha afirmat amb contundència la consellera, posant en dubte el relat oficial sobre les possibles conseqüències de l’Acord d’Associació.
Montaner ha puntualitzat que els problemes financers recents de Mònaco no estan relacionats amb una ruptura amb la Unió Europea, sinó amb qüestions administratives vinculades a MONEYVAL, l’organisme del Consell d’Europa encarregat d’avaluar el compliment de les normatives contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.
En concret, Mònaco havia de presentar els informes necessaris en els terminis establerts, però aquest procés es va veure retardat. Això no obstant, segons Montaner, el Principat de Mònaco està treballant activament per posar al dia aquestes avaluacions, i es preveu que la situació es regularitzi en breu.
Montaner també ha posat de manifest que aquesta problemàtica amb el no a l'Acord d'Associació no ha afectat els acords bilaterals ni les relacions comercials de Mònaco amb França o amb la Unió Europea. Els acords existents continuen vigents, la qual cosa, segons la consellera, demostra que l’enfocament no és necessàriament de “tot o res”.